Mona Keijzer: PGB jaar uitstellen was wijs geweest

30/04/2015Mona Keijzer: PGB jaar uitstellen was wijs geweest

De overgang van de PGB-uitbetalingen naar de Sociale Verzekeringsbank is op een debacle uitgelopen. De Tweede Kamer debatteerde deze week voor de vijfde keer over dit debacle. Om te kunnen beoordelen hoe en waar het is misgegaan, heeft CDA-Kamerlid Mona Keijzer meerdere keren stukken opgevraagd bij het ministerie, stukken die pas vlak voor het debat werden toegezonden. Het gaat o.a. om de voortgangsrapportages over de ICT-systemen die dit hele proces hadden moeten ondersteunen.

Keijzer ziet, anders dan de staatssecretaris, dat er in die stukken wel degelijk noodsignalen staan dat het systeem niet klaar was voor de overgang vanaf januari. "Als ik de stukken lees, begrijp ik niet dat de staatssecretaris geen pas op de plaats heeft gemaakt. Hij had in ieder geval de Kamer mee kunnen nemen in de zorgen die er bestaan. Niemand zou hier last van krijgen, zei hij nog eind vorig jaar. Hoe zuur zijn de vruchten nu voor al die budgethouders, hun zorgverleners maar ook kleine zorginstellingen die de deuren zo langzamerhand moeten gaan sluiten. Nog steeds is het niet in orde." Het CDA vraagt zich serieus af of het ICT-systeem ueberhaupt wel geschikt is voor alle budgethouders met hun vele verschillende zorgvragen en zorgcontracten. "De rapporten lijken in ieder geval in die richting te wijzen. Daarnaast blijkt uit de stukken dat de fraudebestrijding maar met mate aangepakt kan worden met behulp van dit nieuwe systeem. Terwijl dat wel de reden was om ueberhaupt van systeem te veranderen."

Wat het CDA betreft had de staatssecretaris best kunnen besluiten de invoering met een jaar uit te stellen. De signalen waren er zeker naar. Hij heeft hier niet voor gekozen. Daarmee heeft de staatssecretaris een groot risico genomen, waar veel mensen nu de wrange vruchten van plukken. Op 20 mei is er een nieuw debat gepland waar aan de orde komt of sinds 15 mei de betalingen normaal verlopen.