Stuurgroep keurt eerste INTERREG V A-projecten in de EUREGIO goed

Investeringen van 13,6 miljoen euro in de grensregio

Die Mitglieder des Lenkungsausschusses erteilten grunes Licht fuer sieben neue INTERREG-Projekte, die der Grenzregion zugute kommen.

ENSCHEDE/GRONAU, 30 april 2015 - De INTERREG-Stuurgroep voor het EUREGIO-gebied heeft de eerste grensoverschrijdende projecten van de nieuwe subsidieperiode 2014-2020 goedgekeurd. De zeven nieuwe projecten leveren in totaal investeringen van ongeveer 13,6 miljoen euro in economie, arbeidsmarkt, openbare veiligheid, verkeer en toerisme in het Nederlands-Duitse grensgebied op. Bijna de helft van de middelen wordt door de Europese Unie via het Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ter beschikking gesteld.

Door investeringen van meer dan 4,8 miljoen euro krijgt de grensoverschrijdende samenwerking van de toerisme-organisaties in het EUREGIO-gebied een stevige impuls. Met behulp van het project "Grenzeloze Toeristische Innovatie" willen de partners het midden- en kleinbedrijf (MKB) stimuleren hun know-how over de Duitse resp. Nederlandse toerismesector uit te breiden en een nieuw toeristisch aanbod te ontwikkelen. Gepland zijn de uitwisseling van ervaringen, kennistransfer, excursies en scholingen op maat. Ook individuele investeringen van het MKB in de markt van het buurland en in het grensoverschrijdend toeristisch aanbod moeten gestimuleerd worden.

Klimaatbescherming

Bijna 4,7 miljoen euro wordt voor twee technologische projecten gebruikt die erop gericht zijn de uitstoot van schadelijke CO2- emissies te verminderen. Bij beide projecten zijn de Fachhochschule Muenster en de Saxion Hogeschool Enschede betrokken. In de eerste plaats zal in het kader van het project "Warmte in de EUREGIO" de basis voor een milieuvriendelijke en veilige warmtevoorziening in de EUREGIO gecreeerd worden. Beide hogescholen willen met vijf andere Duitse en Nederlandse partijen de voorwaarden voor de exploitatie van regionale warmtenetten onderzoeken. In de vervolgfase moeten concepten voor intelligentie warmtenetten, zogenaamde "smart heat grids" worden ontwikkeld. Ten tweede willen de hogescholen met het project "Groen Goud" samen met het regionale MKB onderzoeken hoe uit minderwaardige biomassa als digestaat en land- en bosbouwafval waardevolle grondstoffen kunnen worden gewonnen.

Tekort aan geschoolde werknemers

De INTERREG-Stuurgroep heeft ook groen licht voor het project "UNLOCK" gegeven. Dit project heeft als doel het potentieel aan werknemers voor het MKB grensoverschrijdend te ontsluiten. Met hulp van ongeveer 2,2 miljoen euro moet onder andere de samenwerking tussen de intermediairs aan beide kanten van de grens verbeterd en ondersteuning aan het MKB bij het werven van werknemers uit het buurland gefinancierd worden. Ook advies aan grenspendelaars wordt ondersteund.

Openbare veiligheid en verkeer

Ook heeft de INTERREG-Stuurgroep de versterking van het Grensoverschrijdende Politieteam, verbetering van spoedbehandelingen en uitbreiding van de buurtbusverbinding Denekamp-Nordhorn goedgekeurd. In het kader van het project "GPT 2015+" gaat er tot 2019 ongeveer een miljoen euro naar de samenwerking tussen de deelnemende Duitse en Nederlandse politiebureaus. Met het project "PREpare" (Pilot Region for Cross-border Emergency Care and Crisis Preparedness in the EUREGIO) is een investering van ongeveer 800.000 euro gemoeid. Bij de "Burgerbus Denekamp-Nordhorn" gaat het om ongeveer 140.000 euro.

INTERREG-subsidie

De zeven projecten ontvangen in het kader van het INTERREG-programma "Duitsland-Nederland" gezamenlijk ongeveer 6,6 miljoen euro aan EFRO-middelen. Naast de Europese Unie dragen ook de nationale INTERREG-partners en de regionale projectpartners aan de financiering van de plannen bij. De ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen, de Staatskanzlei van Niedersachsen, de provincies Gelderland en Overijssel en het Korps Nationale Politie van Nederland stellen in totaal ongeveer 3,5 miljoen euro beschikbaar. De overige 3,5 miljoen euro komt uit de regio.