Bijdrage GroenLinks spoeddebat bed, bad en brood

Bijdrage GroenLinks spoeddebat bed, bad en brood

Datum 30 april 2015

'Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen, dicht bij huis - de buurt waarin men woont; de school die men bezoekt; de fabriek, boerderij of kantoor waar men werkt. Als mensenrechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis ergens anders.'

Dit zei Elenor Roosevelt in 1958 tijdens de tiende verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Vorige week bereikten PvdA en VVD een akkoord over bed, bad en brood. GroenLinks is helder over dit akkoord: het is onacceptabel, onuitvoerbaar en inhumaan. Voedsel, kleding en opvang zijn basale mensenrechten. Een bepaalde groep dit recht ontzeggen, gaat lijnrecht in tegen internationale verdragen en de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten. Met dit akkoord worden menselijke basisbehoeften ingezet als instrument voor uitzetting.

Voorzitter,

Als het aan het Kabinet ligt, wordt Utrecht 1 van de 5 gemeenten waar asielzoekers bed, bad en brood krijgen, hieraan zijn dan wel een aantal voorwaarden gekoppeld, zoals over de duur van het verblijf. Bovendien kunnen we uit de brief opmaken dat Utrecht een zogenaamd Voorportaal Vrijheids Beperkende Locatie wordt. Hiervoor krijgen we dan wel eindelijk de langverwachte financiële vergoeding. Tenminste, als we voldoende mensen het land uitzetten. We krijgen dus een soort terugkeer-bonus!? Een oprotpremie?!

Voorzitter,

Wat dit akkoord negeert is dat een grote groep asielzoekers wel recht heeft op verblijf maar dit door een falend asielbeleid jaren duurt om te bewijzen. Ook is er geen oog voor de groep die niet terug kán. Corrupte overheden, verscheurde gezinnen, overleden familieleden. De stroom bewijzen die geleverd moet worden is eindeloos enorm lastig, zo niet onmogelijk, te achterhalen. Deze groep vluchtelingen wordt nu door het kabinet gedwongen op straat te leven.

Voorzitter,

De Utrechtse werkwijze is gericht op perspectief, of dat nu hier in Utrecht is of in het land van herkomst. En de resultaten zijn zichtbaar: een groot deel van de personen in onze opvang krijgt alsnog een verblijfsvergunning of keert vrijwillig terug. Met steun van vele vrijwilligers hebben wij met onze eigen wijze van kleinschalige, mensgerichte opvang al heel veel mensen geholpen.

Voorzitter,

Utrecht is een mensenrechtenstad, daar ben ik, daar is GroenLinks, trots op. Wij zijn blij dat het college in haar brief aangeeft dat de opvang in de huidige vorm blijft bestaan. Wel zijn wij verbaasd dat de brief spreekt over kwetsbare asielzoekers en personen in een toelatingsprocedure. Volgens de universele rechten van de mens en de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten, gaat het om alle asielzoekers. Is de wethouder dat met GroenLinks eens?

Ook verbaast het ons dat uit de brief van het college lijkt dat Utrecht met het kabinet in gesprek wil over het akkoord, zoals over de beperking van de opvang tot vijf gemeenten onderwerp. Wat GroenLinks betreft is het kabinetsakkoord op geen enkel punt reden voor een gesprek.

Wij missen in deze brief wel fermheid. Wij verwachten dat een college in deze mensenrechtenstad met kracht afstand neemt van dit akkoord. Want het akkoord is inderdaad totaal onuitvoerbaar, maar ook onacceptabel en inhumaan. Daarom zetten wij de uitspraak van het college graag kracht bij. Hiertoe dien ik een motie in waarvan het dictum luidt:

Spreekt uit:

- Dat het kabinetsakkoord onwenselijk, onacceptabel en onuitvoerbaar is en daarom wordt afgewezen;

- De Gemeente Utrecht onvoorwaardelijke opvang zal blijven bieden aan dakloze ongedocumenteerden.

En verzoekt het College:

- Dit standpunt actief uit te dragen in de media en kenbaar te maken aan Kabinet en Tweede Kamer.

Deze motie is mede ondertekend door D66, SP, ChristenUie, CDA, PvdA, Student en Starter, PvdD

Voorzitter,

GroenLinks kan en zal nooit akkoord gaan met regelgeving die tornt aan de rechten van mensen. Juist in Utrecht, mensenrechtenstad, moeten wij hiervoor blijvend en zichtbaar strijden.

Want, zoals Eleanor Roosevelt zei, als mensrechten hier geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis ergens anders.'

--

Fleur de Bruijn

Persvoorlichter Utrecht

groenlinks@utrecht.nl

T: 06-52596459 / 030-2861122