Historische objecten beoordeeld bij actie ‘Niet Weggooien!’

PERSBERICHT

Hooghalen, 30 april 2015

Historische objecten beoordeeld bij actie ‘Niet Weggooien!’

Koffer van oud-tante leidt tot publicaties, documentaire en tentoonstelling

Op zondag 3 mei schenkt Herinneringscentrum Kamp Westerbork aandacht aan het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog met de actie Niet Weggooien! Het doel van de actie is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. ‘Niet Weggooien!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies.

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Dit overkwam ook Hella de Jonge. Zij komt door de verhuizing van haar 88-jarige vader (Eli Asser) in het bezit van de nalatenschap van haar oud-tante Ro, die samen met haar de enige overlevende van de Nazi-verschrikkingen is. Een publiciteitsfoto uit 1885, met haar overgrootvader als deel van een komisch duo, spoort haar aan op ­onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis. Het resulteerde in verschillende publicaties, een documentaire én nu de tentoonstelling Door Hella’s ogen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In de expositie wordt de sluier van het familiegeheim en het -verdriet stap voor stap opgelicht met behulp van familiefoto’s en persoonlijke teksten. Vooral wordt duidelijk hoeveel invloed de oorlog op het leven heeft gehad, tot in volgende generaties.

De conservator van het Herinneringscentrum staat klaar op 3 mei, om door het publiek meegebrachte voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken, vragen te beantwoorden en advies te geven over eventuele schenkingen aan het museum of archief. De tentoonstelling Door Hella’s ogen is nog te zien tot 12 juli in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.