Commandant der Strijdkrachten spreekt studenten toe over leiderschap

Nieuwsbericht | 30-04-2015 | 17:25

"Onze leiders moeten inspireren, motiveren, mensen vooropstellen en kalm blijven in stressvolle situaties. Ze moeten meer zijn dan alleen krijgers, ook managers en diplomaten wanneer de situatie daarom vraagt." Zo omschreef Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp militaire leiders op de rijksuniversiteit Groningen. Hij sprak vandaag over het thema leiderschap voor 300 studenten van de Economics & Business Faculty uit binnen- en buitenland.

Middendorp benadrukte de overeenkomsten tussen de zakenwereld en Defensie: beide plannen op korte en lange termijn, zijn afhankelijk van logistiek en tevreden `klanten'. Maar de generaal gaf ook de verschillen aan. "Wij opereren in gebieden waar de competitie soms letterlijk `moordend' is. Ogenschijnlijke kleine keuzes hebben grote gevolgen. Winnen of verliezen drukken wij uit in mensenlevens, niet in geld."

Voorbeeldig leider

Als voorbeeldig militair leider stelde Middendorp majoor Gijs Tuinman. De commando werd eind vorig jaar benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde voor zijn moedige, heldhaftige en beleidvolle optreden in Afghanistan. "Hij laat zien welk verschil een sterke leider kan maken", aldus de generaal.