200 jaar Militaire Willems-Orde

Nieuwsbericht | 30-04-2015 | 17:29

Na de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden stelde Koning Willem I op 30 april 1815 de Militaire Willems-Orde in. Daarmee bestaat de hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland vandaag 200 jaar.

Deze Orde is `ter beloning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw, bedreven door die genen, welke, zoo ter zee als te lande, in welke betrekking ook en zonder onderscheid van stand of rang, Ons en het Vaderland dienen. Deze Orde zal echter in bijzondere gevallen ook kunnen worden gegeven aan vreemde militairen, niet in Nederlandschen dienst zijnde'.

De orde is niet alleen een beloning voor dapperheid. De orde dient ook als voorbeeld ter navolging en als middel om een band te smeden tussen vorst en leger. Zowel militairen als burgers komen in aanmerking voor de Militaire Willems-Orde.

Na 1955 nog 3 keer uitgereikt

De eerste Ridders in de Militaire Willems-Orde zijn benoemd in 1815 vanwege hun inzet bij de Slag bij Waterloo. Na 1955 is de orde nog 3 keer uitgereikt. In 2006 aan de 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade die in september 1944 een belangrijke rol speelde tijdens de Slag om Arnhem. Majoor Marco Kroon kreeg de Militaire Willems-Orde 29 mei 2009 voor vredesoperaties en interventies in Afghanistan. De meest recente benoeming in de Militaire Willems-Orde was 4 december vorig jaar. Toen reikte Koning Willem-Alexander deze hoogste dapperheidsonderscheiding uit aan majoor Gijs Tuinman.

Militaire Willems-Orde aan het vaandel

Sinds 1815 werd de Militaire Willems-Orde ruim 6.000 maal verleend.

Buiten de majoors Kroon en Tuinman zijn alleen de Ridders Militaire Willems-Orde Ken Mayhews (1917) en Edward Fulmer (1919) nog in leven. Mayhews woont in Groot-Britannie en Fulmer in de Verenigde Staten.

In Nederland dragen het Korps Mariniers, de Onderzeedienst, de Marine Luchtvaartdienst, het Garderegiment Fuseliers "Prinses Irene", het Regiment van Heutsz en de Koninklijke Luchtmacht de Militaire Willems-Orde aan het vaandel. Ook de 82e Airborne Division USA en de 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade hebben een Militaire-Willems-Orde.