Documentaire ‘Naar de Boeren’ bij RTV NH

Documentaire ‘Naar de Boeren’ bij RTV NH

Documentaire over hongerkinderen bij RTV NH

30 april 2015

Een documentaire van de programmamakers Raoul de Zwart en Bob Entrop over de Tienduizend hongerkinderen van de Tweede Wereldoorlog. In de laatste maanden zijn deze kinderen vanuit de grote steden in het Westen geëvacueerd naar provincies waar nog wel te eten was. Ze gingen meestal per schip "Naar de Boeren!" Dit is de gelijknamige titel van de RTV NH documentaire.

In Noord-Holland, Friesland en Groningen werden de kinderen opgevangen in wildvreemde pleeggezinnen. Het redde uiteindelijk hun leven. De kinderen van toen delen in deze film hun ervaringen met de programmamakers..

Van de grote steden naar het platteland

Deze documentaire vertelt het verhaal van Sjaak de Zwart, de vader van regisseur Raoul de Zwart, die als 12-jarig Haags bleekneusje in maart 1945 per schip wordt geëvacueerd van Den Haag naar het Groningse Marum. Het bijna anderhalf uur durende filmverhaal begint in de Hongerwinter van 1944-1945, als de interkerkelijke bureaus besluiten tot een grootscheepse operatie. In een tijd met gebrek aan bijna alles, slagen deze bureaus erin om binnen enkele weken bijna 40.000 kinderen van de grote steden naar het platteland te evacueren. Veel van de kinderen van toen leven nog en kunnen hun ervaringen delen met de programmamakers.

Onbekende bestemming en wildvreemde pleeggezinnen

Het verhaal van Sjaak wordt geflankeerd door anderen die er nog levendig over kunnen vertellen: Neel Struijk van Bergen, Tineke Meijer, Fenna Mossel, Els de Mos, Antje van der Heide, Frans Nieuwenhuis, Jan Hobby, Hans van der Heide, en Paul van Vliet. Zij vertellen over de Hongerwinter, het afscheid nemen van de ouders, het vertrek en de reis naar een onbekende bestemming en wildvreemde pleeggezinnen, hun verblijf en tenslotte hun terugkeer.