D66: Geen Haagse bezuiniging op Utrechtse zorgtaken

30 april 2015

Persbericht

D66: Geen Haagse bezuiniging op Utrechtse zorgtaken

Als het aan PvdA-staatssecretaris Van Rijn ligt wordt er een forse extra bezuiniging doorgevoerd op de zorg die de gemeente biedt aan ouderen, jeugd, chronisch zieken en gehandicapten. D66 is hier fel op tegen en riep het Utrechtse college middels een motie op zich binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten én in Den Haag hard te maken tegen deze bezuiniging. De hele gemeenteraad stemde vóór de motie van D66, met uitzondering van PvdA en VVD.

Platte bezuiniging

Er is door de staatssecretaris geen inhoudelijke onderbouwing gegeven van de bezuinigingsmaatregel. D66-raadslid Bas Meijer: “Met de voorgenomen platte bezuiniging wordt een belangrijke doelstelling van de decentralisatie van zorgtaken onder druk gezet, namelijk het organiseren van de zorg dichtbij mensen en het inzetten op preventie ter voorkoming van zwaardere zorg."

Raad en college ondersteunen motie

Ook het college schaart zich bij monde van wethouder Victor Everhardt achter de motie. Hij noemt de bezuinigingen tijdens de raadsvergadering onverantwoord. “Er zijn met het Rijk eerdere afspraken gemaakt over bijdragen voor 2015 en verder. Op basis daarvan zijn contracten af gesloten met zorgaanbieders. Daar kun je dus niet meer aan tornen. Afspraak is afspraak en daar moet je je aan houden.”

De zoveelste bezuiniging van het VVD-PvdA Kabinet

Dit is niet de eerste of enige grote bezuinigingsactie van dit Kabinet. Fractievoorzitter Klaas Verschuure: “Eerst kregen we van Pvda-Staatssecretaris Klijnsma de korting op de bijstandsgelden voor onze kiezen. Daarna kwam VVD-staatssecretaris Sander Dekker met een korting op het gemeentelijke onderwijsbudget. Deze kortingen maken dat we als Utrecht pijnlijke concessies moeten doen bij het realiseren van onze ambities.”