Lintje voor Gonda van der Zwaag.


Burgemeester mr. drs. W. Gradisen heeft op zaterdag 2 mei, uit naam van Koning Willem-Alexander, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw G.C. (Gonda) van der Zwaag (Heerenveen, 05-07-1951) uit Plasmolen.

Zomerexpositie

De uitreiking vond plaats, onder grote belangstelling, bij de opening van de expositie van de Stichting Jacques van Mourik in het gemeentehuis van Mook en Middelaar. Deze zomerexpositie is tevens gewijd aan werk van kunstenares Gonda van der Zwaag.

Werken van hoge kwaliteit

Burgemeester Gradisen memoreerde dat mevrouw Van der Zwaag al vanaf 1980 (sinds haar afstuderen aan de Rietveld Academie) zeer actief is in het vervaardigen van vele kunstwerken. Werken die worden gezien als van hoge kwaliteit. Veel van haar werk is geinspireerd door de natuur, het leven en
vooral de vergankelijkheid van het leven. Verder is mevrouw Van der Zwaag op een verdienstelijke wijze actief in het vormgeven en inrichten van exposities op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau.

Filmdocumentaire

Zij is een veelzijdig kunstenares en actief op vele terreinen. Zo heeft zij recent een filmdocumentaire gemaakt van de eigen woonomgeving. Het is een document en tevens daarmee geschiedschrijving van het leven in een klein gebied: "Het Zevendal". De film is opgenomen in het archief van het
Limburgs Museum en aangeboden op internationale filmfestivals en een confirmed candidate van Heritage in Motion 2014.

Curator

Naast de diversiteit van haar werk, zijn de activiteiten ook omvangrijk. Zo is decorandus al zeventien jaar curator van tenminste acht plaatselijke, regionale, provinciale en landelijke tentoonstellingen, beeldenparken en kunstprojecten. Dit houdt in dat ze werk selecteert, parken inricht,
contacten met kunstenaars en pers onderhoudt en de PR regelt. Decorandus is verder al sinds 1980 lid van de Nederlandse Kring Van Beeldhouwers. Zij is hiervan zes jaar ballotagesecretaris geweest.

Atelierroute Mook en Middelaar

Verder heeft ze diverse projecten geinitieerd: zo was ze initiator en curator van de eerste atelierroute Mook en Middelaar. Deze kunstroute is uitgegroeid tot een jaarlijkse en bekende route in de Kop van Limburg.

Kunstgroep Kolonie Plasmolen

In 2009 heeft decorandus de Kunstgroep Kolonie Plasmolen (mee) opgericht: circa dertig kunstenaars werden lid en deze groep groeit nog steeds. Decorandus is tevens al zo'n vijf jaar vrijwilliger bij de Stichting Jacques van Mourik, waar zij de poeziedag een aantal keren voor haar rekening nam.
Zij is sinds 2012 lid van de jury.

Onderwijs en cultuur

Tenslotte heeft mevrouw Van der Zwaag zich verdienstelijk gemaakt op het snijvlak van onderwijs en cultuur.