Rijk evalueert geurnormen veehouderij


Rijk evalueert geurnormen veehouderij

04-05-2015

De provincie Noord-Brabant heeft vorig jaar terecht bij het Rijk aan de bel getrokken over onjuistheden in de rekenmethode die gemeenten gebruiken om geuroverlast van veehouderijen te berekenen.

Beeld: koeien

De provincie zal nauw worden betrokken bij de brede evaluatie van de geurregelgeving en bij het opstellen van nieuwe geurnormen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Mansveld van milieu aan de Tweede Kamer.

V-stacks

Gemeenten gebruiken bij de vergunningverlening aan veehouderijen het wettelijk voorgeschreven model V-stacks om de te verwachten geurbelasting te berekenen. Op basis van eigen onderzoek stelde de provincie vorig jaar vast dat het rekenmodel op onderdelen niet klopte. Aanpassing van het model
zou er op basis van de bestaande normen toe leiden dat met name grote veehouderijen aanzienlijk meer ontwikkelruimte zouden krijgen.

Evaluatie

Staatssecretaris Mansveld heeft inmiddels een bestuurlijke werkgroep ingesteld om de regelgeving met betrekking tot geurhinder en veehouderij te evalueren. De werkgroep staat onder voorzitterschap van Lambert Verheijen, dijkgraaf van waterschap Aa en Maas en bestaat verder uit bestuurders van
de VNG, IPO, LTO, GGD, milieufederaties en afgevaardigden van burgergroeperingen. Mansveld verwacht eind dit jaar het eindadvies van deze evaluatie aan te kunnen bieden.