Voor de zomer aanmelden voor glasvezelaansluiting nog niet mogelijk


Actueel

Bewoners van het buitengebied in de Achterhoek, die zich willen aanmelden voor een glasvezelaansluiting en abonnement, kunnen dat niet voor de zomer. Provincie en gemeenten hebben meer tijd nodig om te kunnen starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Aanleg netwerk

Het is voor het eerst dat overheden investeren in de aanleg van een netwerk. De plannen voor deze aanleg zijn al vergevorderd, maar de overheden hebben zich daarbij te houden aan een aantal regels.

Regels

Een van de regels is dat de investeringen van de overheid het bedrijfsleven niet mogen verdringen. Europa legt deze regels ook op aan initiatieven van overheden voor het aanleggen van internet.

Wethouder Paul Seesing reageert teleurgesteld: "Omdat wij de eerste zijn, wisten we dat het een hele toer zou worden. Maar Brussel maakt het ons niet makkelijk".

De antwoorden van Europa op vragen over hun regels door provincie en gemeenten maken het nu lastig. Wat een simpele vraag aan de Europese Commissie leek te zijn, wordt een ingewikkeld pad. Want deze antwoorden roepen weer nieuwe vragen op en leiden tot onduidelijkheid. Met als direct gevolg
dat het aanmelden voor een snelle internetverbinding niet voor de zomer kan.

Noodzaak

Wanneer aanmelden wel kan is nog niet duidelijk. De bestuurders praten half mei over de ontstane situatie en zetten dan een koers uit. De vertraging is geen reden om bij de pakken neer te zitten. Gemeente en provincie blijven overtuigd van de noodzaak om het buitengebied aan te sluiten op
snel internet.

Wethouder Seesing: "We geven niet op. Veel inwoners uit het buitengebied hebben al laten weten achter Glasvezel Achterhoek te staan en willen meehelpen het project te laten slagen. Beter kan het niet. Achterhoekers zijn slim en weten van doorzetten, we vinden een oplossing!"



Meer info

Alle informatie over het glasvezelproject vindt u op de pagina 'Glasvezelproject buitengebied Bronckhorst'.