Zevenklapper in jubileumweek 600 jaar stadsrechten


De stad Schagen leeft aanstaande dinsdag 12 mei een jubileum: zeshonderd jaar stadsrechten. Het jubileum wordt luister bijgezet met een zevendelig programma.

Het is zaterdag 16 mei. De kerkklok slaat voor de eerste maal die dag tien keer. Een vredig kanonschot buldert door Schagen. Het historisch feest, verzorgd door de Compagnie van Brederode, is begonnen. Ridders, wapengekletter, de keuken van de vijftiende eeuw. Het gebeurt allemaal op de Markt.
Vaandelzwaaiers ondersteunen vanaf 10.15 uur het evenement. Rond de klok van elf opent wethouder Ben Blonk de Schager kunstroute: 25 kunstenaars uit de regio hebben een stoel opgewaardeerd tot kunstwerk. De stoelen worden bevestigd aan panden in het hart van de stad en zijn tot september te
bezichtigen. Dat kan ook op deze zaterdag: de Historische Vereniging verzorgt gratis stadswandelingen.

Burgemeester Marjan van Kampen verricht vrijdag 15 mei de officiele opening in de Grote Kerk (20 uur). De opening wordt ondersteund met een concert/bloemlezing door het koor Amarilli, leden van de Schager Harmonie en acteur Peter van de Wiel, waarbij "Schagen door de eeuwen heen' het thema is.
Kaarten (6.50 euro inclusief consumptie) zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Plukker.

De opening van het weekprogramma is op de jubileumdag, dinsdag 12 mei. Fred Timmer, voorzitter van de Historische Vereniging Schagen, houdt dan in de bibliotheek een lezing over 600 jaar stadsrechten. Entreebewijzen (vijf euro) zijn verkrijgbaar bij de balie van de bieb. Nog dezelfde avond kan
het publiek de expositie van het Regionaal Archief in de bibliotheek bekijken.

De jongste jeugd zet woensdag 13 mei de toon: driehonderd kinderen van de SKRS, de kinderopvang, planten zeshonderd bloemen in het plantsoen van de Laan. Dit project is gerealiseerd in nauwe samenwerking met de Rabobank en de gemeente Schagen.

Ruben Houkes is zondagmiddag 17 mei om 13 uur aan het woord. Dan opent hij Sportief Schagen. Uiteraard met judo, de enige sport waarin Schagen in zes eeuwen een wereldkampioen voortbracht. Inderdaad, Houkes in Rio in 2007. Op de Markt belooft het onder leiding van Sportservice Schagen een
spektakel te worden met tumbling, fietscrossen, boardingvoetbal, een verenigingenmarkt, ponyrijden, het in elkaar zetten van een zweefvliegtuig en als primeur de Nederlands kampioenschappen tollen en hoepelen.

Info: www.600jaarschagen.nl of 06-13777551.