Huishoudboekje gemeente financieel gezond


04-05-2015 In mei vergadert de gemeenteraad over de jaarstukken van 2014. U kunt de jaarstukken inzien op deze website en in het gemeentehuis Hoogkarspel. Op 7 en 28 mei vergadert de gemeenteraad over de Jaarstukken.

Financieel jaar afsluiten

Met het vaststellen van de jaarstukken sluit de gemeente het financiele jaar 2014 af. In de jaarstukken wordt de totale balans opgemaakt. Sinds het nieuwe college is aangetreden is wethouder Vincent Reus de portefeuillehouder Financien. Hij licht hij hieronder de jaarstukken aan u toe.

Jaaroverzicht 2014

2014 was een roerig jaar, met in het voorjaar de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college. Een jaar waarin de gemeente nieuwe zorgtaken voor jeugd en ouderen heeft moeten vormgeven. Op 1 januari 2015 werd de Participatiewet ingevoerd. De zeven
Westfriese gemeenten hebben samen met Op/Maat toegewerkt naar een nieuwe organisatie voor werk en uitkering: WerkSaam Westfriesland. In 2014 is de gemeenschappelijke regeling hiervoor vastgesteld.

Positief

Daarnaast is de laatste hand gelegd aan de ambtelijk fusie met Stede Broec en Enkhuizen. In 2014 heeft de gemeente voor het eerst een burgerinitiatief bij de gemeenteraad behandeld en uitgevoerd: een wandelommetje in Oosterleek. De economie groeit na een aantal jaren van recessie weer licht.
Dit is onder meer te merken aan de aantrekkende vraag naar woningen in onze gemeente. De bezuinigingen die zijn gedaan en de zorgvuldige uitgaven in het afgelopen jaar zorgen ervoor dat Drechterland financieel gezond is. En een aantal eenmalige meevallers zorgen voor een positieve eindbalans.

Wat betekent dit voor de werkelijke kosten?

De totale inkomsten in 2014 waren EUR 30.001.000 en de totale uitgaven EUR 30.118.000. Er blijft na de mutaties in de reserves een netto positief tegoed over van EUR 1.861.000.
Dit bedrag bestaat uit een aantal meevallers, waaronder een vrijgevallen bedrag binnen het project Centrumplan Hoogkarspel. De eenmalige meevallers die hier aan hebben meegedragen zijn: EUR 800.000 minder kosten door het eerder afsluiten van het project Centrumplan, EUR 416.000
budgetoverheveling naar 2015 en EUR 413.000 lagere kosten van individuele voorzieningen en huishoudelijke hulp. Dit heeft geen invloed gehad op de zorg die inwoners vanuit dit budget hebben ontvangen. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om dit bedrag toe te voegen aan de algemene reserve.

Ontwikkelingen 2014

* Verbetering verlichting zoals bij sportcomplex De Valken in Venhuizen en de Sluisweg-Streekweg-Kerspelweg
* Uitvoering burgerinitiatieven: Wandelommetje Oosterleek en de voorbereidingen voor het uitvoeren van snelheidsremmende verkeersmaatregelen op de Westerbuurt.
* Pilot Leefbaarheidsproject in de Anemonenlaan in Hoogkarspel dat in overleg met de buurtbewoners en met de woningstichting De Woonschakel wordt opgepakt.
* Twee openbare watertappunten, een in Venhuizen en een in Schellinkhout.
* Decentralisatie van (jeugd)zorgtaken en WMO.
* Er is een klantcontactcentrum ingericht samen met de buurgemeenten Stede Broec en Enkhuizen, zodat deze op 1 januari 2015 gereed was.
* Project Centrumplan Hoogkarspel is flink gevorderd. Het winkelcentrum Reigerspassage is opgeknapt en de bouw van het gemeentehuis is conform planning voortgezet.

Inzien stukken

U kunt de jaarstukken inzien via het Raadsinformatiesysteem en in het gemeentehuis Hoogkarspel. Op 7 en 28 mei vergadert de gemeenteraad over de Jaarstukken 2014.
04-05-2015
Thema Nieuws, Drechternieuws