Dodenherdenking bij Nationaal Monument Westerbork

PERSBERICHT

Hooghalen, 28 april 2015

Dodenherdenking bij Nationaal Monument Westerbork

Jongeren en overlevenden belangrijke rol tijdens herdenking op kampterrein

De jaarlijkse 4 mei herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork is ook dit jaar, 70 jaar na de bevrijding van kamp Westerbork, een moment waarop iedereen welkom is om gezamenlijk stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking zal omstreeks zeven uur beginnen. In het programma spelen kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. De van origine Drentse zangeres en actrice Ellen ten Damme verzorgt een muzikale bijdrage. De herdenking van kamp Westerbork op 4 mei is live te volgen via RTV Drenthe.

Een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Joy Schroevers, draagt haar gedicht Één van de duizenden voor. Naast de leerlingen van 'adoptiescholen' cbs de Wegwijzer en obs de Lindelaar uit de gemeente Westerbork zijn ook 40 studenten van Pabo-instellingen uit heel Nederland bij het programma betrokken. Zij keren op 4 mei terug van een door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork georganiseerde reis naar het voormalige kamp Ravensbrück. Floor Bosscha, winnares van de Wat Zou Ik Doen verzetsprijs 2014, zal tevens een bijdrage leveren. Scholieren van het dr. Nassau College Quintus uit Assen lezen namen van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen voor.

Ro Horneman - Leverpoll (92) was 17 jaar oud toen de oorlog uitbrak. In de zomer van 1942 dook ze onder. Nog geen twee jaar later werd ze verraden en kwam ze in kamp Westerbork terecht. Vanuit daar werd ze naar Bergen Belsen op transport gesteld. Twee dagen vóór de bevrijding van dit kamp is ze samen met 2500 anderen op transport gezet door de Duitse kampleiding. Op 23 april 1945 werd ze uiteindelijk, na 10 dagen zwerven met de trein, door de Russen bevrijd nabij het Duitse plaatsje Tröbitz. Samen met haar dochter Rivka Boas en kleinzoon Gabriel Boas vertelt ze haar verhaal.

Kampoverlevende Jules Schelvis (94) zette vlak na de bevrijding zijn verhaal op papier en schreef het boek Vernietigingskamp Sobibor. Vanaf dat moment vertelde hij over zijn oorlogservaringen op scholen, schreef hij diverse boeken en gaf hij concertlezingen. Hij wil met zijn getuigenis een bijdrage leveren aan de nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. Schelvis spreekt een overdenking uit op 4 mei in kamp Westerbork.

De van origine Drentse zangeres en actrice Ellen ten Damme verzorgt een muzikale bijdrage tijdens de dodenherdenking op het terrein van kamp Westerbork. Egbert Stroeve, hoornblazer van de Koninklijke Militaire Kapel "Johan Willem Friso", speelt de last post.

Er zijn op 4 mei gratis rondleidingen over het kampterrein om 12:00, 14:00 en 14:30 uur. In het museum zijn ooggetuigenlezingen; om 14.00 uur Joop Waterman; hij werd geboren in kamp Westerbork, om 15.00 uur Alphons Katan, hij schreef het boek Slagboom tussen dood en leven over zijn verblijf in het kamp, en om 16.00 uur Max Degen, hij overleefde de oorlog in onderduik.