70 jaar bevrijding: groots programma op 4 en 5 mei

PERSBERICHT, Amsterdam 29 april 2015

70 jaar bevrijding: groots programma op 4 en 5 mei

Ruim 300 activiteiten in Amsterdam

Het programma is rond en uitgebreider dan ooit: op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 70 jaar bevrijding met ruim 300 herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Bevrijdingsfestivals, Vrijheidsmaaltijden en meer.

Stille Tocht - foto Jurgen Koopmanschap

Herdenkingen | De Stille Tocht naar de Dam start dit jaar vanaf het Stedelijk Museum. Verzamelpunt is onder de luifel, alwaar de tocht om 17:45 uur vertrekt onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan en in gezelschap van o.a. 70 scholieren uit Amsterdam-Noord. Iedereen is welkom om mee te lopen.

Theater Na de Dam | 4 mei om 21:00 uur, begint Theater Na de Dam: 21 voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Zo gaat in Frascati ‘Een oorlog om in te wonen’ in première, van toneelschrijver Roeland Hofman. Geïnspireerd door oorlogskranten onderzoekt Hofman de verbeelding van een generatie voor wie de oorlog gruwelijk, maar vooral een spannend avontuur is. Ook drie jongerengroepen geven acte de présence: VOLTA met ‘Dat wat we niet vertellen’, DEGASTEN met ‘Kooltjes stelen’, en ‘De Pijp in Oorlog’.

Open Joodse Huizen - foto Marije van Woerden

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet | Op 4 en 5 mei openen meer dan vijftig Amsterdamse huisbewoners overdag hun deuren voor kleinschalige bijeenkomsten om te herdenken en te herinneren. In woonkamers, cafés of klaslokalen delen getuigen, nazaten, voormalige en huidige buurtbewoners hun persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Zoals verhalen over de buurt in oorlog in bioscoop Kriterion, een programma over dirigente Frieda Belinfante en het kunstenaarsverzet in Sociëteit De Kring en verhalen over de Februaristakers in het Lloyd Hotel. Het dubbelprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is een samenwerking van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei comité. www.openjoodsehuizen.nl en www.huizenvanverzet.nl

Door de Stad | Bijzondere concerten, voorstellingen en films, onthullende rondleidingen en inspirerende exposities en debatten op 4 en 5 mei, voor en door de stad. In de Churchill-laan openluchtfoto-expositie ‘Oorlogskinderen van de Rivierenbuurt’, over kinderen toen (1943) en nu i.h.k.v. het verhalendoorgeefproject Oorlog in mijn Buurt. In zes buurten geven kinderen die deelnemen aan het project op 5 mei een rondleiding. EYE vertoont unieke Nederlandse oorlogsfilms en Bits of Freedom organiseert i.s.m. Artis en De Correspondent de jaarlijkse Godwin-lezing over privacy, identiteit en vrijheid.

Vrijheidsmaaltijd Stedelijk - foto Dirk-Jan Visser

Vrijheidsmaaltijden | Op ruim 150 uiteenlopende plekken door de hele stad wordt de tafel gedekt voor de Vrijheidsmaaltijd. Intiem of groots, binnen of buiten, met bekende of juist onbekende disgenoten. De Tafel van Zina snijdt tijdens de maaltijd de thema’s vrijheid en verbinding aan. De UvA en UAF stellen de vrijheid van studie en onderzoek ter discussie; vervolgde wetenschappers vertellen hun verhaal. De Nieuwe Liefde dient poëzie en korte films op, met o.a. Abdelkader Benali. N8 organiseert in Foam, het Verzetsmuseum en het Tropenmuseum een Vrijheidsbrunch met kunst, verzet en sprekers zonder blad voor de mond. BiteMe en buurtbewoners organiseren in alle stadsdelen Straatdiners: samen koken in je eigen keuken of die van de buren om daarna samen, op straat, te eten. Inschrijven, als organisator of vrijwilliger, kan nog. Stadspashouders eten voor 1 euro mee - kaarten zijn te koop bij OBA Banne (za 2 mei) en Centrale OBA (zo 3 mei). In Nieuw-West trekt de Vrijheidskaravaan van ontbijt tot diner langs vier maaltijden en diverse activiteiten en optredens. Arnon Grunberg schrijft de jaarlijkse Vrijheidstoast en brengt op 5 mei in de IJzaal van de Tolhuistuin om 17:00 uur een toast uit op ‘de vrijheid om jezelf opnieuw uit te vinden’.

Bevrijdingsfestival | De grootste editie van Bevrijdingsfestival/Het Vrije Westen in het hele Westerpark: op zeven podia klinkt alles van rock en pop tot afrobeat en dance. Nieuw is hiphoppodium Mossel & Gin. Het festival opent om 11:00 uur met klassiek van festivalsymfonie-orkest De KlankKast. Componist Merlijn Twaalfhoven dirigeert om 5 voor 5 het speciaal voor de gelegenheid gevormde Bevrijdingskoor van 200 Amsterdamse koorzangers.

Overig | Kaarten voor de Brug over het IJ op 5 mei zijn uitverkocht. Wij verzoeken geïnteresseerden dringend niet naar de brug te komen tussen 13:00 en 17:00 uur, en het publiek met een kaartje alle ruimte te geven. Op onze site delen brugwandelaars van toen hun herinneringen aan 1945. AT5 doet live verslag van de hoogtepunten van 5 mei, waaronder de Brug over het IJ: kijk tussen 12:00 en 17:00 uur.

Kijk voor het hele programma op de website www.4en5meiamsterdam.nl Download onze gratis 4en5meiamsterdam-app in iTunes of Google Play.