Leiders CoWa in training voor incidentbestrijding op de Wadden

In 2014 en 2015 heeft Veiligheidsregio Fryslan functionarissen geworven die leiding kunnen geven aan het Cooerdinatieteam Waddeneilanden (CoWa). Het CoWa is een team dat tijdens incidenten op een Fries Waddeneiland invulling geeft aan het multidisciplinaire incidentbestrijdingsproces. In zo'n team zitten vertegenwoordigers van verschillende hulpdiensten. De leider CoWa geeft leiding aan het team. Alle leiders CoWa krijgen in 2015 een opleiding aangeboden. Dit opleidingstraject is inmiddels gestart.

CoWa

Waarom een CoWa?

Binnen Veiligheidsregio Fryslan hebben de Waddeneilanden een bijzondere positie. Bij een incident op de Wadden, moeten de hulpverleners op het eiland zichzelf tijdens de eerste fase van het incident redden. Veelal moeten zij dit doen met schaarste qua hulpverleningspersoneel en -middelen en moet er, voor een effectieve incidentbestrijding, ook nog multidisciplinair afgestemd worden. Om deze multidisciplinaire afstemming handen en voeten te geven, en zoveel mogelijk recht te doen aan de eilander situatie, is in overleg met de burgemeesters en hulpverleners van de Wadden besloten om een CoWa op te richten en leiders CoWa te werven. Per eiland zijn 6 - 10 leiders CoWa uit verschillende disciplines geworven, waaronder de KNRM, politie, brandweer, SIGMA, gemeente en ambulancediensten. De functie van leider CoWa wordt ingevuld op basis van vrijwilligheid.

Wat doet het CoWa?

Het CoWa kan vanaf GRIP 0 worden opgestart en wordt ingezet bij incidenten op het eiland, waarbij multidisciplinaire cooerdinatie noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij een zoekactie, een verkeersongeval met meerdere gewonden of een brand in een horecagelegenheid. In het CoWa zitten vertegenwoordigers van de brandweer, politie en ambulance, eventueel aangevuld met KNRM, Staatsbosbeheer of andere betrokken diensten en partijen. De leiders CoWa zijn verantwoordelijk voor het sturing geven aan de multidisciplinaire afstemming in het CoWa. Daarnaast moeten zij afstemming zoeken met de leider CoPI over de te nemen stappen.

Vakbekwaam worden

Om ervoor te zorgen dat de leiders CoWa goed toegerust zijn voor de uitoefening van hun functie, is Veiligheidsregio Fryslan gestart met een opleidingstraject. Dit traject bestaat onder andere uit een e-learning Basiskennis Crisisbeheersing, casuistiektrainingen, scholingen en trainingen over effectief leidinggeven en gezamenlijke trainingen met bijvoorbeeld Team Bevolkingszorg, het Gemeentelijk en leiders CoPI. Het e-learningtraject is inmiddels op alle eilanden van start gegaan. Dinsdag 28 april is de eerste casuistiektraining op Terschelling geweest. Deze training stond in het teken van crisisstructuur en crisisprocessen en het belang daarvan voor een effectief CoWa. De deelnemers hebben deze kennis vervolgens toegepast op de voor hun relevante specifieke eilander scenario's (bijvoorbeeld plotselinge weersomslag tijdens opening Oerol en brand op een klipper op het Wad).

Vragen en meer informatie

Heeft u vragen over het CoWa? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Crisisbeheersing, per mail en telefonisch via 088 22 99 911.