Dalende aantal verkeersdoden in Limburg

In 2014 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Daarvan waren 33 slachtoffers in Limburg te betreuren, ten opzichte van 35 in 2013. Het aantal geregistreerde verkeersdoden in Nederland nam in 2014 het meest af op wegen waar maximaal 30 en 50 kilometer per uur mag worden gereden. Sinds 2003 is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Limburg van 75 afgenomen naar 33 in 2014. Een duidelijk dalende lijn, maar nog altijd 33 slachtoffers te veel.

Het grootste gedeelte van de slachtoffers zijn automobilisten, gevolgd door fietsers. Bij dit laatste is opvallend dat daarin geen dodelijke ongevallen met elektrische fietsen voorkomen. Bijna de helft van het aantal verkeersdoden is tussen 25 en 59 jaar oud, ongeveer eenderde van de slachtoffers is 60 jaar en ouder. In het streven naar nul verkeersdoden in Limburg heeft ROVL* 2015 uitgeroepen tot het `Jaar van de senior'. Wijzer op weg is het campagnethema waarmee ROVL* verkeersveiligheid in 2015 extra onder de aandacht brengt bij zestigplussers.

Volgens ROVL is de jarenlange daling van het aantal verkeersdoden te verklaren door een combinatie van veiligere auto's, verbeterde infrastructuur (o.a. aanleg rotondes), verkeerseductie en gedragsbeinvloeding. Een doelgroep die de komende jaren extra aandacht verdient is de fietser en dan vooral de oudere fietser. "De opkomst van de elektrische fiets zorgt onder meer ervoor dat weggebruikers vaak niet in de gaten hebben dat die fietsers sneller gaan. Tevens zullen de gebruikers van de elektrische fiets beter bedacht moeten zijn op de andere rij-eigenschappen (sneller optrekken) van deze fiets met alle mogelijke gevaren van dien", aldus Eric Geurts, gedeputeerde Verkeersveiligheid.

Mvd01.

Het ROVL is een onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Het ROVL heeft het Europees Verkeersveiligheids Charter ondertekend waarmee Limburg zich schaart achter de ambitie van de Europese Commissie om vanaf 2011 jaarlijks 25.000 potentiele verkeersslachtoffers te voorkomen. De ambitie in Limburg gaat echter nog veel verder. Ieder verkeersslachtoffer is er een teveel. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt! #Mvd01.

*ROVL staat voor Regionaal Orgaan voor Verkeersveiligheid Limburg