Brand autobedrijf Zwaag

4 mei 2015

Op zaterdagavond 2 mei werd er om 20.43 uur bij onze meldkamer melding gedaan van een brand in een autobedrijf aan de Factorij in Zwaag. Door een menselijke fout is in het meldkamersysteem als locatie De Faktorij in Alkmaar geselecteerd in plaats van De Factorij in Zwaag.

De eenheden van Koedijk en van Alkmaar Centrum werden om 20.44 uur gealarmeerd. Toen de fout om 20.48 uur ontdekt werd, is het adres aangepast in de alarmering. Om de eenheden van Hoorn op te kunnen roepen, maakte de centralist een nieuwe melding aan in het systeem. De officier van Dienst en de twee tankautospuiten van Hoorn werden daarop om 20.50 uur gealarmeerd. Om 20.55 uur waren zij ter plaatse.

Er waren geen personen aanwezig in het pand dat vol rook stond. Terwijl zij van buitenaf blusten, zorgde de brandweer er met behulp van ventilatoren voor dat de rook en warmte uit het pand verdwenen. Hierdoor kregen zij ook beter zicht op de brandhaard en konden zij nog gerichter blussen. Toen de rook uit het pand was, is de brandweer het gebouw binnen gegaan. Het betrof een kleine brandhaard in het midden van het pand. Om 21.42 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'.

De veiligheidsregio zal nader onderzoek doen naar de exacte toedracht van foutieve alarmering, om een dergelijke situatie in de toekomst te kunnen voorkomen.