Rellen bij antiracismedemonstratie Ethiopische Israeli's

in Israel / door Mike Durand / op 04/05/2015 om 14:19 / Tags: vooroordelen

Bij een uit de hand gelopen antiracismedemonstratie door Israeli's van Ethiopische afkomst in het centrum van Tel Aviv vielen zondag tientallen gewonden, onder wie zeker 20 agenten. 26 demonstranten zijn gearresteerd. Tijdens de demonstratie werd een politievoertuig omver gegooid en werden er flessen en stenen naar de politie gegooid. De politie sloeg hard terug met geluidsgranaten en waterkanonnen om de menigte uiteen te drijven.

Aanleiding van het protest was een video die afgelopen week opdook, waarin te zien is hoe Israelische politieagenten een Ethiopische soldaat mishandelen. De demonstratie ging echter niet alleen over de politie en de oorzaken van deze woede-explosie liggen dieper.

De Israelische president Reuven Rivlin gaf vanochtend toe dat er fouten zijn gemaakt bij de opvang van Ethiopische Joden en hun behandelling daarna. Rivlin sprak van 'een open wond': de demonstratie heeft de discriminatie van deze groep Joden aan het licht gebracht, zei hij tegen de Jerusalem Post : 'De pijn, de ellende en de angst van de Ethiopische gemeenschap is blootgelegd'. Ook andere politici zagen in de demonstratie een teken dat er iets moet worden gedaan aan hun situatie, en de demonstranten kregen bijval van andere Israeli's.

Er leven meer dan 135.000 Joden van Ethiopische afkomst in Israel. Zij dienen in het leger en zijn er trots op Israeli's te zijn: tijdens de demonstratie zondag hief een groep demonstranten de Hatikva aan, het Israellische volkslied. Maar hun sociaal-economische positie is slecht en zij hebben een achterstand op de arbeidsmarkt.

Vandaag worden meer protesten verwacht. Premier Netanyahu belegde in allerijl een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Ethiopische gemeenschap en de mishandelde Israelische militair. Twee agenten zijn inmiddels op non-actief gezet.

De Ethiopische gemeenschap in Israel klaagt al jaren over de ondervonden discriminatie. Tienduizenden Ethiopiers Joden kwamen vooral in de jaren `80 en `90 naar Israel. De jongeren die nu demonstreren zijn er veelal geboren en getogen.