Hasselt: 3. EMR-innovatieplatform

Op 23.04.2015 vond de derde ontmoeting van het EMR-innovatieplatform plaats waaraan 35 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, ontwikkelingsmaatschappijen, innovatiecentra, kamers van koophandel, lokale en regionale partnerbesturen hebben deelgenomen.

Hasselt: 3. EMR-innovatieplatform

Het innovatieplatform dient als ontmoetingsplaats voor uitwisseling en afstemming, met als objectief een gezamenlijk kader uit te werken voor de ontwikkeling van diverse projecten en andere initiatieven op vlak van innovatie. Het is geen adviserende commissie die (Interreg-)projecten beoordeelt.

Er kwamen 3 presentaties aanbod: in de beide werkgroepen Business 2 Business (B2B) en Science 2 Business (S2B), die na het laatste platform op eigen initiatief bijeenkwamen. Bij de presentaties van beide werkgroepen stond het versterken van de wisselwerking tussen de bedrijven, KMO's in het bijzonder, en kennisinstellingen, waaronder de universiteiten voorop. Daarnaast stelde het laboratium Celabor (www.celabor.be) uit Herve een projectidee voor inzake het gebruik van bio-afbreekbare polymeren bij de zuivering van afvalwater. Nadien volgden nog groepsdiscussies over de presentaties en een rondleiding op de Corda Campus.

De werkgroep B2B met de regionale ontwikkelingsmaatschappijen op het voorplan stelde voor om de Interreg IV-A EMR-projecten TopTechnologyCluster (www.ttc-innovation.eu) en Grensoverschrijdende Clusterstimulering (www.gcs-innovation.eu) te optimaliseren. Met het oog op het creeren en stimuleren van duurzame, grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen binnen en tussen clusters als life sciences, medische technologie, groene technologie, agrofood, chemie, high tech systems, IT, logistiek, smart services en ruimtevaart - waarvan conceptueel het Celabor-project een interessant voorbeeld zou kunnen zijn. TTC 2.0 zou o.m. voorzien in innovatievouchers tot 7000 EUR; GCS 2.0 in subsidies voor industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling tot max. 500 000 EUR.

De werkgroep S2B, waarin de TechnologyTransferOffices (TTO) van alle universiteiten uit de EMR incl. Leuven en Eindhoven een hoofdrol spelen, stelde een projectidee voor dat wil inzetten op demonstratie van producten en prototypes. Hiertoe dienen er grensoverschrijdende consortia opgezet te worden tussen TTO's en KMO's.

Bij de bespreking werd gepleit voor een gecooerdineerde, complementaire en coherente aanpak ter concretisering van de voorstellen, met aandacht voor rekrutering. Wordt vervolgd...

Meer informatie via mail of telefoon +32 (0)87 789 630.