Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 04-05-2015 | 16:00

In 7 kisten zijn weer stoffelijke resten van MH17-slachtoffers gearriveerd op Vliegbasis Eindhoven. Een C-130 Hercules transportvliegtuig haalde ze op in het Oekraiense Charkov. Een overzicht van Defensie-operaties van 27 april tot en met 3 mei.

De stoet vertrekt naar Hilversum.

Militaire draagploegen brachten, inmiddels voor de tiende keer, de kisten naar gereedstaande lijkwagens.

Nepal

Een militair KDC-10 transportvliegtuig bracht in 2 vluchten hulpgoederen naar Nepal. Op de eerste terugvlucht nam het toestel gestrande Nederlanders mee. De KDC-10 vertrekt vandaag uit Kathmandu met het Nederlandse Urban Search and Rescue-team.

Irak

Nederlandse F16's maakten bijna 20 vluchten boven Irak en bombardeerden meer dan 10 keer doelen van terreurorganisatie IS.

Trainers van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers vervolgden de infanterie- en commando-opleidingen van Peshmerga in Erbil.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse leidinggevenden. De Force Protection-eenheid voerde beveiligingstaken uit. Daarbij was militair medisch personeel beschikbaar.

Bemanning Zr. Ms. Johan de Witt krijgt Atalanta-medaille

Bemanning Johan de Witt krijgt medaille.

Antipiraterij

De bemanning van Zr. Ms. Johan de Witt ontving de Atalanta-medaille. De Zweedse commandant van de missie, admiraal Jonas Haggren, speldde hem op. "We zijn allemaal - ongeacht of iemand admiraal, commandant, soldaat of matroos is - van belang voor de veiligheid en vrijheid van duizenden zeevarenden en voor de overleving van miljoenen mensen in Somalie, die afhankelijk zijn van de bescherming van EU Naval Force en het Wereldvoedselprogramma."

De Johan de Witt bracht een havenbezoek aan Duqm in Oman en patrouilleerde voor de noordkust van Somalie. De boordhelikopters voerden verkenningsvluchten uit. De Britse tanker RFA Wave Ruler bevoorraadde het Nederlandse marineschip.

Het medisch team van de Johan de Witt opereerde aan boord een patient die van een Franse tanker was opgehaald.

Op het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het doorzoeken van verdachte schepen. De Bayern patrouilleerde in de Golf van Aden. Meerdere beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Mali

Nederlandse special forces waren op meerdaagse verkenningspatrouilles in Noord-Mali. De inlichtingencompagnie voerde operaties uit in Gao en Djebok.

Een Chinook-transporthelikopter en een onbemande ScanEagle maakte verkenningsvluchten.

Oostzee

Zr. Ms. Tromp vertrok uit Den Helder om zich te voegen bij een van de permanente NAVO-vlootverbanden. Het luchtverdedigings- en commandofregat blijft tot juni bij de Standing NATO Maritime Group 2 op de Oostzee.

Vlaggenparade op Koningsdag bij de Air Task Force Middle East.

Vlaggenparade op Koningsdag bij de Air Task Force Middle East.

Wereldwijd

Met eerbewijzen en een heildronk stonden militairen in alle missiegebieden stil bij de 48e verjaardag van koning Willem-Alexander.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 46 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en 1 keer voor een geimproviseerd explosief.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield in Leeuwarden een 45-jarige Libanees aan. Hij wordt verdacht van het smokkelen van Syrische vreemdelingen naar Nederland. Binnen dit onderzoek was eerder al een 47-jarige Syrier opgepakt.

Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Medisch transport

Een Cougar-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht bracht 4 patienten van Terschelling naar Medisch Centrum Leeuwarden.