De Halt-straf in Groesbeek


De gemeente Groesbeek voert al een aantal jaren een integraal beleid op jeugdoverlast. Dit betekent dat alle factoren die van invloed zijn op jeugdoverlast in samenhang worden aangepakt.

Hierbij werken gemeente, politie en jongerenwerk nauw samen. Ook de contacten met andere partners als Halt en IrisZorg zijn erg goed. De politie maakt, waar mogelijk, regelmatig gebruik van de mogelijkheid om door te verwijzen naar Halt en dat blijkt ook wel uit de cijfers. In Groesbeek kregen
in 2014 25,9 van de 1000 jongeren die de fout ingingen een Halt-straf. In vergelijking: in Nijmegen waren dat er 15, 4 en Arnhem 12,7.

Halt biedt jongeren de kans om hun strafbare gedrag recht te zetten zonder dat dit langdurige gevolgen heeft. Als een jongere de Halt-straf naar behoren afrondt, voorkomt hij dat hij wordt doorgestuurd naar justitie. Deze manier van werken sluit erg aan bij het beleid dat de gemeente voert op
overlast. Experimenteren hoort bij de leeftijd, maar moet wel begrensd worden. Wanneer een jongere vaker in contact komt met de politie wordt er wel doorverwezen naar justitie.