Analyse van het armoederisico in Belgie


Datum: 06 mei 2015

Ondanks de crisis is de sociale situatie de voorbije jaren in Belgie globaal stabiel gebleven. Maar achter die stabiliteit gaan uiteenlopende ontwikkelingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen schuil.

Dat blijkt uit een analyse van de recentste sociale indicatoren door de federale overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid in het kader van de Europa 2020 strategie. Die strategie stelt enkele doelstellingen voorop om tegen 2020 de werkgelegenheid, de productiviteit en de sociale samenhang in
Europa te verbeteren.

In Belgie is het armoederisico dus stabiel gebleven maar er zijn tegenovergestelde evoluties merkbaar wanneer we naar specifieke bevolkingsgroepen kijken. Het armoederisico daalt voor ouderen maar stijgt voor sociaal zwakke groepen op actieve leeftijd.

14% van de bevolking van 0 tot 59 jaar maakt deel uit van een gezin zonder betaald werk. Dit cijfer behoort tot de hoogste in de EU en is, na een lichte daling voor de crisis, opnieuw gestegen.

Tot slot blijkt uit de cijfers ook dat het armoederisico bij de huurders is toegenomen. Steeds meer mensen moeten een ontoereikend inkomen combineren met aanzienlijke maar niettemin noodzakelijke uitgaven.

Lees de volledige analyse op de website van de FOD Sociale Zekerheid.Externe link