Inpassing route HOV weer stap dichterbij


06 mei 2015

De gemeente Katwijk werkt samen met Provincie Zuid-Holland , de gemeenten Leiden, Oegstgeest en Noordwijk en met de Regio Holland Rijnland aan een betere bereikbaarheid met het HOV van Katwijk en de regio. Onderdeel hiervan is de introductie van R-net als Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)
tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk. In de afgelopen jaren heeft de provincie samen met de betrokken partijen onderzocht wat de meest optimale route is voor deze hoogwaardige busverbinding. Het resultaat is de Nota Voorkeursmaatregelen R-net buscorridor Leiden-Katwijk-Noordwijk van april 2015.
Hierin stelt de provincie de voorlopige inpassingsmaatregelen vast van het HOV voor onder andere de bebouwde kom van Katwijk. Deze nota is de voorloper van het Voorlopig Ontwerp (VO) en Definitief Ontwerp (DO). Het college van B&W buigt zich binnenkort over de nota.

In het oorspronkelijke plan zou de HOV-route via Katwijk doorgetrokken worden naar Noordwijk. Deze route blijkt nauwelijks een reistijdverkorting tussen Leiden en Noordwijk op te leveren. Het voorstel is nu om het HOV vooralsnog te laten rijden tot ESA/Estec. Wethouder Klaas Jan van der Bent:
"Ik ben verheugd dat we vervolgens gezamenlijk hebben vastgelegd om de huidige frequentie van de Q-Liner 385 en de lijnen 20 en 21 te handhaven. Dat is goed nieuws voor bewoners van Katwijk en Rijnsburg die behoefte hebben aan een snelle verbinding naar Den Haag Centraal en Leiden Centraal.
Dit betekent dat het HOV een verbetering wordt van het gehele OV-netwerk in de gemeente en niet leidt tot een verschraling van het bestaande, onderliggende net."

Bijeenkomst
Nadat het college eind mei een voorlopig besluit heeft genomen over de nota, organiseren de gemeente en de provincie voor belanghebbenden en belangstellenden een informatiebijeenkomst over het HOV. De bijeenkomst vindt plaats in juni. Er wordt persoonlijk uitgenodigd en ook via de pers zal de
uitnodiging worden verspreid.

Planning
Na de informatiebijeenkomst wordt de nota door de gemeenteraad besproken. Dit zal naar verwachting in juni zijn. Het college streeft ernaar om nog voor de zomervakantie een definitief besluit te nemen over de Nota Voorkeursmaatregelen R-net buscorridor Leiden-Katwijk-Noordwijk.

Vervolgens zal de provincie na de zomer een definitief besluit nemen. De definitieve nota dient als input voor het VO dat de provincie zal uitwerken. Katwijk zal naar verwachting zelf het DO uitwerken. Belanghebbenden, bijvoorbeeld mensen die direct aan de route wonen, kunnen dan nog meedenken
bij de verdere detaillering. De bedoeling is dat reizigers in Katwijk, maar ook Leiden en Noordwijk eind 2020 van het HOV-net gebruik kunnen maken. De aanleg van de route start in 2016

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Niels Appelo van de gemeente Katwijk, tel. 071 406 5448 of via het e-mailadres communicatie@katwijk.nl.