Recreatieplas De Lange Kolk klaar voor het nieuwe seizoen


Gepubliceerd: 07 mei 2015 om 09:15

Laatst gewijzigd: 07 mei 2015 om 09:10

Natuurzwembad en visvijver de Lange Kolk in Den Nul is weer open voor het nieuwe recreatie- en zwemseizoen. Eigenaar van de recreatieplas met ligweide is het aangrenzende Staatsbosbeheer. IJsselboswachter Anja Nijssen heeft de opening van De Lange Kolk een officieel tintje gegeven vanwege het
heringerichte terrein in en rondom het recreatiegebied.

[IMG]
Foto v.l.n.r.: Pieter Doornbos Waterschap Groot Salland, Arno Kuipers stagiair, Anja Nijssen Staatsbosbeheer, Jerry van Druten, Provincie Overijssel.

Controle kwaliteit zwemwater

Provincie Overijssel heeft nieuwe informatieborden geplaatst op het terrein en is tevens verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. Deze wordt tweewekelijks gecontroleerd en geanalyseerd door Waterschap Groot Salland. Op de informatieborden wordt de conditie van het zwemwater in
sterren gekwalificeerd:

* drie sterren is uitstekend
* twee sterren is goed
* een ster is aanvaardbaar
* slecht krijgt geen ster.

"Bij slecht water, bijvoorbeeld blauwalg, wordt zwemmen ontraden en wordt tijdig op de informatieborden aangegeven," zegt Pieter Doornbos van Waterschap Groot Salland. Anja Nijssen voegt daar nog toe dat er nauw contact met de gemeente is geweest over de herinrichting van het buitenterrein,
waarbij ook besproken is hoe blauwalg voorkomen kan worden. "Ecologisch evenwicht speelt daarbij een belangrijke rol." aldus Nijssen.

Vernieuwd

* De entree van de parkeerplaats en de ligweide is voorzien van een fraai houten hek.
* Een goed en ruim aangelegde onverharde `groene' parkeerplaats met een fietsenstalling in de stijl van het houten hekwerk.
* De drijvers die het ondiepe en diepe water van elkaar scheiden liggen in het water, de zwemsteiger is voorzien van een stevige houten railing en het kleine strand ziet er fris geharkt uit.

Onderhoud

Het gras van de ligweide begint al flink te groeien, het maaien daarvan wordt gedaan door het Groenbedrijf van de gemeente. Het bijhouden, snoeien en schoonhouden van het terrein wordt wekelijks gedaan door medewerkers van de JP van den Bent Stichting.

Samenwerking

Bezoekers van recreatieplas De Lange Kolk kunnen gebruik maken van de toiletvoorzieningen van het Infocentrum, de ingang zit aan de buitenzijde tegenover het zwembad en is via een smal pad te bereiken, men hoeft daarvoor niet eerst via de hoofdingang het gebouw in.

Bij de herinrichting is ook overleg gepleegd met de hulpdiensten om de toegang naar en op het terrein zo snel mogelijk te laten verlopen.

Bezoekers kunnen van 1 mei tot 1 oktober 2015 gebruik maken van de recreatieplas op Den Nul.

(Dit is een samenvatting van de bijdrage voor het IJsselblog, geschreven door journalist Hans van der Heijden, van de Huis aan Huis Reklamix.)