Nieuwe GER-waarden voor berekenen MJA3/MEE-besparingsmaatregelen

Gepubliceerd op: 7 mei 2015 | Gewijzigd op: 7 mei 2015

De GER-waardenlijst om uw besparingsmaatregelen voor MJA3 en MEE te berekenen, heeft een update gehad.

Als deelnemer van het MJA3- en het MEE-convenant voert u mogelijk maatregelen uit in de keten. Die stelt u iedere 4 jaar vast in uw energie-efficientieplan en u voert ze jaarlijks op in uw monitoringrapportage aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Daaruit blijkt tot hoeveel energiebesparing uw maatregelen leiden. De GER-waardenlijst om de ketenmaatregelen te berekenen, is vernieuwd.

Energiebesparing via convenanten

De ministeries van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en van Infrastructuur en Milieu stimuleren een effectievere en efficientere inzet van energie. Ze hebben hiervoor de meerjarenafspraken energie-efficientie MJA3 en MEE gemaakt met de in totaal 1.111 bedrijven met de hoogste energieverbruiken in de Nederlandse industrie. RVO.nl monitort de voortgang van de energiebesparende maatregelen. Daarvoor sturen de deelnemende bedrijven gegevens in waaruit de energiebesparing moet blijken. Een voorbeeld is dat een bedrijf de energiebesparende maatregel neemt om minder grondstof te gebruiken.

Energiebesparing in de keten berekenen

De maatregelen kunnen onder andere liggen in de keten. Met de zogeheten GER-waarden kunnen de deelnemende bedrijven berekenen tot hoeveel minder energiegebruik hun ketenmaatregelen leiden. De GER-waarde drukt het energiegebruik in de hele productieketen uit. Het is een optelsom van chemische energie (grondstoffen) en de toegevoegde procesenergie (zoals brandstoffen en elektriciteit) in de voorliggende keten. Met de `GER-waardendatabase' kunt u de energiebesparing in de keten uitrekenen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Life Cycle Analysis (LCA)-methoden en -bronnen, onder andere de EcoInvent-database. Nu is een update van de database beschikbaar.

Noodzakelijke update

Omdat technologie, regelgeving en hergebruik niet stil staan, geeft EcoInvent de waarden periodiek een update. In de nieuwe database zijn de waarden en proceskaarten voor veel grondstoffen enigszins veranderd. Vaak betekent dit lagere energiewaarden, door bijvoorbeeld energiezuinigere apparatuur en duurzame inzet van grondstoffen. De meest opmerkelijke veranderingen ziet u staan in het tabblad `Toelichting bij update 2015'. Ze zijn in de database gemarkeerd in blauw.

Gevolgen van de update

Dankzij de update werkt u met de best beschikbare, actuele energiewaarden. Daarmee kunt u uw maatregelen kwantificeren. De update heeft weinig gevolgen voor uw huidige maatregelen en projecten. U kunt ze blijven opvoeren, zoals u gewend bent. Voor nieuwe maatregelen maakt u wel gebruik van de nieuwe database en waarden. Op deze manier zijn de hoeveelheid extra werk voor u en de verstoring van de trendlijnen van de convenanten het kleinst.

Specifieke waarden

Zijn er specifieke waarden voor u bepaald binnen het MJA/MEE-convenant? Dan zijn die in principe niet aangepast. Tenzij de algemene Europese waarde beter is geworden. Specifieke waarden en waarden die niet afkomstig zijn van EcoInvent (de standaardbron voor ketenwaarden) staan gemarkeerd in lichtblauw. De herkomst van deze waarden vindt u terug in de opmerkingen.

Meer informatie

Bekijk de nieuwe GER-waarden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Klantcontact via 088 042 42 42. Of gebruik het contactformulier onder vermelding van `GER-waarden'.