Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 in teken van woning en woonomgeving

Oproep aan initiatiefnemers om te vertellen hoe zij eenzaamheid tegengaan

De Nationale Eenzaamheid Prijs staat dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving. De Nationale Eenzaamheid Prijs is een oproep om goede en inspirerende voorbeelden van activiteiten die eenzaamheid verminderen of voorkomen kenbaar te maken.

Er wonen meer eenzame mensen in wijken, buurten of dorpen dan vaak wordt gedacht. Gelukkig zijn er veel initiatieven van bewoners, bewonersgroepen, organisaties, bedrijven en overheden die er (mede) op gericht zijn eenzaamheid te voorkomen of verminderen. Al deze initiatieven komen in aanmerking om de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 te winnen. Iedereen kan een activiteit indienen voor de Nationale Eenzaamheid Prijs: individuele burgers, groepen burgers, vrijwilligersorganisaties, non-profit-organisaties, for-profitorganisaties en overheden.

Goede voorbeelden in onze woonomgeving belangrijk

"Woningen, de woonomgeving en de inrichting van de openbare ruimte kunnen van grote invloed zijn op gevoelens van eenzaamheid", zegt Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij - de initiatiefnemer van de Nationale Eenzaamheid Prijs. "Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem dat voortdurend onder de aandacht moet worden gebracht. Er zijn veel factoren die de kans op eenzaamheid vergroten: een hoge leeftijd, beperkingen, ziektes, schulden, verslaving of etnische achtergrond. Eenzaamheid op haar beurt, vergroot weer de kansen op gezondheidsproblemen. Daarom roepen we mensen op ons te vertellen hoe zij eenzaamheid tegengaan. Daarbij staat dit jaar de fysieke, tastbare woonomgeving centraal. Denk aan woningen, wooncomplexen, het ontwerp van de openbare ruimte en gebiedsontwikkeling."

Week tegen Eenzaamheid

De Nationale Eenzaamheid Prijs wordt uitgereikt door staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) op 24 september 2015 op het openingscongres van de Week tegen Eenzaamheid (24 september t/m 3 oktober 2015). Naast de eer gaat de winnaar van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 naar huis met een kunstobject en Euro 5.000 ten behoeve van zijn of haar activiteit. De Prijs wordt dit jaar georganiseerd samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland.

Tot 14 augustus 2015; winnaar na jury- en publieksronde

Activiteiten kunnen via http://www.samentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid/nationale-eenzaamheid-prijs-2015 worden ingediend tot 16 augustus 2015. De winnaar van de Nationale Eenzaamheid Prijs wordt bepaald na een vakjury- en publieksronde. Een vakjury onder leiding van Leo Wijnbelt, voorzitter van Coalitie Erbij, beoordeelt de inzendingen op basis van vastgestelde criteria zoals de mate van inspiratie, effectiviteit en kansen voor de lange termijn. Daarna kiezen deelnemers van het openingscongres de winnaar uit de drie genomineerden. Alle ingezonden activiteiten worden gepresenteerd op de actiewebsite Samentegeneenzaamheid.nl.

Coalitie Erbij

De Nationale Eenzaamheid Prijs is een initiatief van Coalitie Erbij, het nationale samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, kennisinstituten, belangenorganisaties en dienstverleners met als doel eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden.