Tweeduizend kilometer lopen voor hulp aan Nepal


'Tour de François' van Maarten Olthof start op Utrechtse Domplein

UTRECHT, 20150507 -- In de schaduw van de Utrechtse Domtoren begint een Utrechtse pelgrim op vrijdag 8 mei om negen uur een voettocht voor Nepal. De boeddhistische monnik Maarten Olthof vertrekt dan vanaf de Utrechtse Pandhof aan het Domplein, gewijd aan Sint Maarten, om in drie maanden naar de Italiaanse stad Assisi te lopen – zonder geld en slechts met een rugzak.

In de schaduw van de Utrechtse Domtoren begint een Utrechtse pelgrim op vrijdag 9 mei om negen uur een voettocht voor Nepal.Als oprichter van Stichting Vajra, actief in Nepal, hoopt Maarten Olthof elke dag na zo’n 30 kilometer lopen gastvrijheid te vinden bij plaatselijke sympathisanten in België, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Als pelgrim zal hij zo’n honderdmaal ’s avonds een relaas houden over Nepal en het werk daar van zijn stichting, www.vajra.nl. Zo verwacht hij een flink bedrag te kunnen inzamelen, onder meer bij serviceclubs als Rotary. De stichting werkt zonder salarissen, onkostenvergoedingen en overige overheadkosten. Daardoor wordt de opbrengst volledig besteed aan wederopbouw van Nepal en aan uitbreiding van de Vajra Academy, een kwaliteitsschool in Kathmandu.

In 2004 legde Maarten Olthof ruim duizend kilometer te voet af in Noord-India en Nepal. Hij reconstrueerde toen een 1600 jaar oud boeddhistisch pelgrimspad. Die ervaring legde hij vast in zijn boek Lopen in het voetspoor van de Boeddha, waarvan een Amerikaanse documentaire wordt gemaakt. Ditmaal volgt hij vanaf de Franse stad Reims de Via Francigena. Die pelgrimsroute voert van de Engelse stad Canterbury naar Assisi, langs pelgrimsplaatsen in Italië die gewijd zijn aan Franciscus – vandaar de bijnaam ‘tour de François’. Maarten Olthof onderzoekt de raakvlakken tussen deze christelijke mysticus en de Boeddha.

In augustus wordt deze Utrechtse pelgrim in Italië gedurende de laatste wandeldagen vergezeld door de Nepalees Ramkaji Paudel, zijn samenwerkingspartner in Kathmandu. Op Facebook (maarten.walks.to.assisi) doet hij verslag van zijn overdenkingen en reiservaringen.

Voor donaties: www.vajra.nl/aardbeving

Fotobijschrift: Maarten Olthof in het voetspoor van Sint Franciscus. Foto van Lucy Lambriex.