Koenders aangedaan door helikoptercrash

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is aangedaan door de crash van de helikopter met diplomaten in het noorden van Pakistan. `Volgens de informatie die we nu hebben zijn zeven mensen omgekomen, onder wie de ambassadeurs van Noorwegen en de Filippijnen. Onze eigen ambassadeur is gewond. Dit is een verschrikkelijke crash en ik leef mee met alle betrokkenen en nabestaanden, onder meer in Pakistan, Noorwegen, Maleisie, Indonesie, en de Filipijnen', aldus Koenders.

Ambassadeur Marcel de Vink reisde vrijdag met andere ambassadeurs in een helikopter van het Pakistaanse leger naar het noorden van het land om daar, in aanwezigheid van de premier, een ceremonie bij te wonen. `Wat een interessante dag had moeten worden, is veranderd in een menselijk drama', aldus Koenders. Hij dankt de Pakistaanse autoriteiten dat zij de ambassadeur direct na het ongeluk naar een militair hospitaal in Gilgit hebben gebracht. 'We staan in nauw contact met hen en doen er alles aan Marcel zo snel mogelijk veilig thuis te brengen.'

`Inmiddels heb ik met Marcel de Vink gesproken om hem een hart onder de riem te steken. We leven intens met hem mee. Hij was goed aanspreekbaar. Zijn verwondingen worden in het ziekenhuis nog in kaart gebracht', aldus Koenders. Het ministerie onderhoudt nauw contact met de familie van De Vink in Nederland.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend. In de media claimt terreurorganisatie Taliban de crash, het leger spreekt van een technische fout. `Er wordt momenteel uitgezocht wat er precies is gebeurd. Wij richten ons natuurlijk nu eerst op het herstel van onze ambassadeur', aldus Koenders.

Geoffrey van Leeuwen, de consul-generaal in Mumbai, zal naar Islamabad reizen om de werkzaamheden van De Vink tijdelijk over te nemen.