Gemeente houdt geld over in 2014


08 mei 2015

De gemeente Hardenberg houdt in 2014 een bedrag van EUR 700.000 over. Dat blijkt uit de jaarrekening over 2014. Het positieve rekeningsaldo wordt gebruikt om de algemene reserve aan te vullen.

Het resultaat over 2014 valt EUR 3,5 miljoen hoger uit dan was begroot. Dit komt voornamelijk doordat een aantal projecten in 2014 nog niet of niet volledig is uitgevoerd. In totaal gaat het om een bedrag van EUR 2,8 miljoen. Het voorstel is om dit bedrag dit jaar opnieuw beschikbaar te
stellen om de projecten alsnog uit te voeren.

Onder de streep houdt de gemeente Hardenberg in 2014 een bedrag van EUR 700.000 over. Het voorstel is om dit bedrag toe te voegen aan de algemene reserve: het vermogen van de gemeente om financiele tegenvallers op te vangen.

Bekijk het Jaarverslag 2014 (PDF, 1,5 MB)
Bekijk de 1e bestuursrapportage 2015 (PDF, 735 kB)
Bekijk het raadsvoorstel (PDF, 378 kB)

Bestemmingsreserves opgeheven
De jaarrekening over 2014 sluit boekhoudkundig gezien met een voordelig resultaat van EUR 15 miljoen. Dit resultaat geeft een vertekend beeld, omdat hierin een bedrag van EUR 10,6 miljoen is meegerekend dat beschikbaar is gekomen door het besluit om een aantal bestemmingsreserves op te heffen.

Bestemmingsreserves zijn spaarpotten die de gemeente had gevuld voor een specifiek doel, zoals onderwijshuisvesting, de bouw van het nieuwe zwembad, het realiseren van een centrumvoorziening in Dedemsvaart, het betalen van rente of het versterken van de economie. Het geld dat in deze
spaarpotten zat, is in 2014 voor een deel uitgegeven aan de bestemmingen waar het voor bedoeld was. Het bedrag van EUR 10,6 miljoen dat nog resteert, wordt via deze jaarrekening toegevoegd aan de algemene reserve. Dit is met het vaststellen van de begroting voor 2015 afgesproken.

Reserve boven de norm
De algemene reserve is in 2014 met EUR 900.000 afgenomen. De stand op 31 december 2014 was bijna EUR 12 miljoen. Met het toevoegen van het voordelige rekeningresultaat, inclusief de bestemmingsreserves, groeit de reserve flink.

Bij het vaststellen van de begroting voor 2015 is geconstateerd dat voor dit jaar een negatief begrotingsresultaat wordt verwacht. Hiervoor wordt een deel van de reserve ingezet. Dit betekent dat de reserve in 2015 nog EUR 15,9 miljoen groot is. Hiermee voldoet de gemeente Hardenberg aan de
norm.

Wethouder Janssen: 'Meer overzicht'
Volgens wethouder Jannes Janssen is het huishoudboekje van de gemeente Hardenberg een stuk overzichtelijker geworden: "We hebben het oude bezuinigingspakket gerealiseerd en ook in 2014 hebben we EUR 2,7 miljoen bezuinigd. We liggen op koers en zien de effecten van deze ingrepen, want we houden
nu weer wat geld over. Al met al zijn we in stabieler financieel vaarwater beland."

Janssen: "Doordat we de bestemmingsreserves hebben opgeheven en nu alle uitgaven rechtstreeks in de begroting verwerken, hebben we bovendien meer overzicht. Geld is niet langer over allerlei spaarpotjes verspreid. We zien nu direct waar nog ruimte is voor investeringen".

1e Bestuursrapportage 2015
Tegelijk met de jaarstukken biedt het college ook de 1e bestuursrapportage aan de gemeenteraad aan. Hierin wordt de balans over de eerste drie maanden van 2015 opgemaakt. Ook het resultaat van de jaarrekening over 2014 is in de bestuursrapportage verwerkt.

Uit de 1e bestuursrapportage blijkt dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op EUR 8,9 miljoen. Het meerjarenperspectief laat vanaf 2016 groene cijfers zien, met een structureel positief begrotingssaldo.

De gemeenteraad bespreekt de jaarstukken en 1e bestuursrapportage op 26 mei en 9 juni.