Gemeente denkt na over natuurbegraafplaats: wat vindt u ervan?


Naast het traditionele begraven en cremeren, is natuurbegraven de laatste jaren erg in opkomst. Daarom denkt de gemeente Epe na over een natuurbegraafplaats in onze gemeente. Is dit wenselijk, haalbaar en rendabel om te realiseren? De gemeente hoort graag van haar inwoners, maatschappelijke
organisaties, kerkgemeenschappen, religieuze instellingen en ouderenbonden hoe zij hier tegenaan kijken.

Is er behoefte aan? Zo ja, welke mogelijkheden zijn er om dit te realiseren? Welke voor- en nadelen zitten aan die mogelijkheden? Om hierover met elkaar in gesprek te gaan, organiseert de gemeente een bijeenkomst.

Wanneer: woensdagavond 20 mei om 19.30 uur
Waar: gemeentehuis Epe, ontvangstzaal

U kunt zich hiervoor aanmelden voor maandag 18 mei as. via gemeente@epe.nl onder vermelding van `Bijeenkomst natuurbegraven 20 mei' of telefonisch via 14 0578.

In gesprek

De bijeenkomst is bedoeld om met elkaar van gedachten te wisselen en informatie in te winnen. De gemeente wil graag horen hoe inwoners en partijen over dit onderwerp denken. Wethouder Jan Aalbers is bij deze avond aanwezig. Er ligt nog geen concreet plan klaar. Wel heeft de gemeente al met een
aantal organisaties uit de uitvaartbranche gesproken om informatie in te winnen over dit onderwerp en om te horen wat hun ervaringen zijn.

Aanleiding en proces

De gemeenteraad heeft bij het vaststellen van het begraafplaatsbeleid (september 2014) de opdracht gegeven om uit te zoeken of het rendabel, wenselijk en haalbaar is om in onze gemeente een natuurbegraafplaats te realiseren. De gemeente zet de informatie die zij kreeg uit de gesprekken met de
organisaties uit de uitvaartbranche en de ideeen en informatie van deze bijeenkomst op een rij. Vervolgens worden de uitkomsten hiervan besproken met en voorgelegd aan de gemeenteraad. Dan wordt ook besproken en besloten hoe met dit onderwerp verder te gaan.

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is begraven in (een daarvoor aangewezen gebied) in de natuur. Deze vorm van begraven staat los van cultuur, religie of levensbeschouwing. Natuurgraven gaan weer op in de natuur.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met de gemeente via e-mail: gemeente@epe.nl onder vermelding van `Bijeenkomst natuurbegraven' of telefonisch via: 14 0578 (deze zes cijfers zijn voldoende).