Ministerraad van 8 mei 2015


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 08/05/2015

De ministerraad vergaderde op vrijdag 8 mei 2015 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van eerste minister Charles Michel.

Tijdens de persconferentie stelde eerste minister Charles Michel de belangrijkste beslissingen voor, die de regering tijdens het kernkabinet en de ministerraad heeft genomen.

De eerste grote beslissing betreft de beschikbaarheid van de bruggepensioneerden en werklozen met bedrijfstoeslag voor de arbeidsmarkt. Minister van Werk Kris Peeters lichtte de maatregelen toe. U vindt zijn presentatie onder het punt Aanpassing regeling werkloosheid met bedrijfstoeslag. De
tweede beslissing behandelt de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven. U vindt de presentatie van minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post Alexander De Croo onder het punt Wijziging van de wet betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven. De
derde beslissing betreft het plan met de strategische visie voor het Belgische leger, waarvan de ministerraad het eerste deel heeft goedgekeurd. Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon lichtte het plan dat minister van Defensie Steven Vandeput had voorgesteld, toe. Het is
gebaseerd op een analyse van de veiligheidsomstandigheden en het dreigingsniveau in Belgie op lange termijn. Het is de bedoeling om de core business van het leger te bepalen op basis van duidelijke keuzes. Een interkabinettenwerkgroep zal de korte- en middellangetermijninvesteringen in het
leger nader bepalen. De basis van het plan is nu goedgekeurd door de regering en zal later met de partners van de EU en de NATO worden besproken.

De vierde beslissing betreft het eerste luik van het hervormingsplan voor justitie. Het plan zal de werking van justitie voor de rechtzoekende efficienter en sneller maken. Meer info vindt u in de presentatie van minister van Justitie Koen Geens onder het punt Voorontwerp van wet houdende
wijziging van het burgerlijk procesrecht.

* Wijziging van de wet betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Telecommunicatie en Post Alexander De Croo het voorontwerp van wet goed tot wijziging en aanvulling van de wet betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven.

* Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de heer Francis De Meyere aanstelt als regeringscommissaris bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.





* Aanstelling federale delegatie in de algemene cel Drugsbeleid

De ministerraad keurt de vertegenwoordigers van de federale regering in de algemene cel Drugsbeleid goed.

* Aanpassing regeling werkloosheid met bedrijfstoeslag

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Kris Peeters twee ontwerpen van koninklijk besluit goed dat de regeling voor werkloosheid met bedrijfstoeslag aanpast.

* Voorontwerp van wet houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens het voorontwerp van wet houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht goed.

* Deelname van Defensie aan operatie Barkhane in Tsjaad

De ministerraad stemt in met het voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput over de deelname van Defensie aan operatie Barkhane in Tsjaad.

* B-FAST interventie in Nepal

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Defensie Steven Vandeput de financiering van de B-fast zending van 26 april tot 5 mei in Nepal goed.

* Voorontwerp van wet houdende diverse bepalingen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Magie De Block een voorontwerp van wet houdende diverse sociale bepalingen goed.

* Statuten ASTRID en leden raad van bestuur

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon twee ontwerpen van koninklijk besluit goed over ASTRID, de telecomoperator voor alle Belgische hulp- en veiligheidsdiensten.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden