Gemeente Kerkrade | 08.05.15: Uitstralingsprijs 2015 voor d'r Kloon


Gepubliceerd op: 08 mei 2015

Uitstralingsprijs 2015 voor d'r Kloon

De gemeente Kerkrade heeft op 8 mei 2015 de Uitstralingsprijs uitgereikt. Doorgaans komt deze prijs toe aan instellingen of personen die op bijzondere wijze de gemeente Kerkrade in een positief daglicht heeft gezet. Dit jaar valt de eer echter te beurt aan een buitengewoon Kerkraads
zinnebeeld, namelijk d'r Kloon. 08.08.15 Uitstralingsprijs 2015

D'r Kloon

D'r Kloon is het symbool van de Kirchroeadsjer vasteloavend, die veel Kerkraadse kinderen al met de paplepel krijgen ingegoten en met zijn prachtige zittingen en optochten een volksfeest ten top is. Het is een feest van saamhorigheid. Iedereen raakt er op de een of andere manier bij betrokken.
Het is ook een feest met een onmetelijke uitstraling voor de stad. Een van de hoogtepunten van carnaval in Kerkrade is het KloneKonkoer, dat liefhebbers van ver buiten de gemeentegrenzen aantrekt.

Stadsprins

Kiezen voor een symbool maakt de uitreiking van de Uitstralingsprijs lastig. Om die reden is ervoor gekozen de prijs in het bijzijn van alle prinsen en de grote Kerkraadse carnavalsverenigingen te overhandigen aan stadsprins Chris I.

Uitstralingsprijs

Het was de zesde keer dat de Uitstralingsprijs werd uitgereikt. De prijs in de vorm van een beeldje is een initiatief van de gemeenteraad van Kerkrade voor personen of organisaties uit Kerkrade, die door hun bijzondere prestatie hebben bijgedragen aan de uitstraling en aantrekkingskracht van
de stad. Een onafhankelijke commissie draagt een kandidaat voor en de fractievoorzitters van de Kerkraadse politieke partijen in de gemeenteraad bekrachtigen de keuze.

Eerdere winnaars

Vorige keren ging de prijs altijd naar een persoon of instantie. In 2010 werd de Uitstralingsprijs voor het eerst uitgereikt, aan Wiertz Uitzendbureau. In 2011 ontving Stichting Euriade de prijs; in 2012 Continium Discovery Center, in 2013 de DMS-Group en vorig jaar aan Hessel Meijer van
Wyckerveste, die (mede) aan de wieg stond van veel bijzondere projecten in Kerkrade. Denk aan het Leisure Dome en het Parkstad Limburg Stadion. Projecten die een flinke bijdrage leveren aan een positieve uitstraling van Kerkrade.