Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast

Amsterdam, 24 maart 2015

P e r s b e r i c h t

JUNIOR COMPANY & ISH

Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast

* bijzondere samenwerking Junior Company Het Nationale ballet en urban-dansgezelschap ISH

* dansvoorstelling gebaseerd op het boek van C.S. Lewis

* wereldpremière 8 mei 2015 in Nationale Opera & Ballet

* landelijke tournee tot en met 30 oktober 2015 langs 29 steden

Ballet meets hiphop in Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast. De Junior Company van Het Nationale Ballet en urban-dansgezelschap ISH delen samen het podium in deze dansvoorstelling die is gebaseerd op het wereldberoemde boek van C.S. Lewis The Lion, the Witch and the Wardrobe. De choreografie wordt gemaakt door Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company en Marco Gerris, artistiek leider van ISH. Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast gaat op vrijdag 8 mei 2015 in première in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Vanaf september 2015 gaat de voorstelling op tournee langs 29 steden door heel Nederland.

Marco Gerris over de samenwerking:

“Ballet en hiphop liggen mijlen ver uit elkaar maar ik ben er toch zeker van dat wanneer beide disciplines met respect behandelt worden ze perfect in elkaar passen. Het zachte en gracieuze tegenover de harde en hoekige bewegingen is op zich al een hele uitdaging om bij elkaar te brengen. Desondanks geloven Ernst en ik heilig in dit project en al vanaf onze eerste workshop testament vlogen de vonken er vanaf en overstegen de dansers zichzelf. Narnia is ook een perfect stuk niet alleen vanwege de twee verschillende (magische) werelden maar ook vanwege het thema het geloof in jezelf, fouten maken mag als je er maar van leert is toch een mooie boodschap in deze maar steeds hardere wereld...”

Strijd tussen goed en kwaad

Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast is een spannend verhaal uit de reeks Chronicles of Narnia van de Ierse schrijver C.S. Lewis, gepubliceerd in 1950. Vier kinderen zijn op bezoek in een groot landhuis. Bij het verstoppertje spelen komen ze in een klerenkast terecht en vandaaruit belanden ze in een nieuwe, onbekende wereld. In de mysterieuze wereld van Narnia worden ze geconfronteerd met de strijd tussen de legers van 'het goede', aangevoerd door de leeuw Aslan, en de legioenen van 'het kwade' onder leiding van de Witte Tovenares. Zoals in alle sprookjes spelen opoffering, machtswellust, verlossing en de overwinning van het goede een grote rol. In 2005 werd het boek van C.S. Lewis met veel succes verfilmd door Walt Disney Pictures als The Chronicles Of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast

concept, choreografie & regie: Ernst Meisner & Marco Gerris

muziek: Scanner (Robin Rimbaud) (nieuwe compositie)

video: Aitor Menta

lichtontwerp: Mike den Ottolander

kostuumontwerp: Studio Ruim (René van der Leest)

supervisie kostuums: Oliver Haller

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

vr. 8 mei – 20.15 uur (première)

zo. 10 mei – 14.00 uur

zo. 10 mei – 19.00 uur

ma. 11 mei – 19.00 uur

Toegangsprijzen:

Vanaf € 5,- tot € 40,-

Kortingen gelden voor Stadspashouders, Cultuurkaart, IAmsterdam Card, CJP en t/m 16 jaar last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam (020) 625 54 55.

Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Landelijke tournee

vr. 11 september tot en met vr. 30 oktober 2015

Zwolle, Lelystad, Rotterdam, Den Bosch, Alkmaar, Leeuwarden, Drachten, Amsterdam, Eindhoven, Zaandam, Haarlem, Den Haag, Amersfoort, Venray, Nijmegen, Tilburg, Den Helder, Schiedam, IJmuiden, Dordrecht, Veenendaal, Heerlen, Arnhem, Assen, Cuijck, Tiel, Apeldoorn, Hoorn, Amstelveen

Informatie over de kaartverkoop en toegangsprijzen voor de tourneevoorstellingen zijn te verkrijgen bij de betreffende theaters of via www.THISisISH.com

Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Amsterdam.

Junior Company

De Junior Company Het Nationale Ballet bestaat uit twaalf, jonge supertalenten afkomstig uit acht verschillende landen; Nederland, Italië, Japan, Rusland, China, België, Canada en de Verenigde Staten. Alle dansers zijn tussen de 16 en 21 jaar. De Junior Company is sinds 2013 het nieuwe initiatief van Het Nationale Ballet in samenwerking met de Nationale Balletacademie Amsterdam. Met de Junior Company wordt een brug geslagen tussen de professionele dansopleiding en het professionele gezelschap: de Nationale Balletacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en Het Nationale Ballet, Nederlands grootste dansgezelschap. De Junior Company is daarmee dé springplank voor jonge dansers die naast hun eigen programma ook meedansen in een aantal klassieke balletten van Het Nationale Ballet. De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door het Gieskes-Strijbis Fonds.

THISisISH

ISH is het dak waaronder hip hop en andere kunst disciplines elkaar ontmoeten en hand in hand een eigen verhaal vertellen. In de deuropening staat Marco Gerris, die al ruim 14 jaar artistieke leiding geeft aan een danscollectief van eigenzinnige individuen, die een gezamenlijke visie delen: grenzen bestaan niet. Vanuit thuisbasis Amsterdam reist ISH door binnen en buitenland met voorstellingen, showcases, educatieprojecten en workshops. Actuele voorstellingen: Narnia, FunkISH, Wat niemand had verwacht! Zie:THISisISH.com.

*** einde persbericht ***