Hoofdeconoom van Ecorys, Koen Berden, en het 'Het Grote TTIP-Debat'

Ecorys-hoofdeconoom Koen Berden is met verschillende sprekers en met het publiek in debat gegaan over TTIP, het - op dit moment in onderhandeling zijnde - EU-VS vrijhandelsverdrag. Tijdens het debat werd ingegaan op de economisch te verwachten effecten - die positief zijn voor het bruto binnenlands product, lonen en handel volgens de meeste studies, ook die van Ecorys (2009) - en de verhouding tussen TTIP en de democratie. De belangrijkste drie punten die Koen Berden duidelijk heeft gemaakt, zijn dat:

1. Het van belang is TTIP kritisch te blijven volgen door te kijken naar voorgestelde afspraken en die te wegen en te beoordelen. En ook dat het van belang is duidelijke signalen af te blijven geven richting de onderhandelaars in Brussel over wat Nederland wel en niet wil.

2. Het door Ecorys, CEPR, IFO en CEPII gebruikte algemeen evenwichtsmodel om de effecten van een vrijhandelsverdrag te berekenen duidelijk het beste is volgens een studie voor het Europees Parlement (door CEPS en het CPB), en methodologisch beter dan het door Capaldo voorgestane UN-Global Policy Model om lange termijn handelseffecten door te rekenen.

3. TTIP niet gaat over het verlagen van standaarden en regelgeving, maar juist het verwijderen van verschillen tussen dubbele (vergelijkbare) regels, het vergelijken van beoordelingen van kwaliteit, en het kijken naar certificeringsregels. Zo zou TTIP er bijvoorbeeld niet toe gaan leiden dat wij in Europa Amerikaanse chloorkippen gaan eten.

Deelnemers: Jeronim Capaldo (Tufts), Agnes Jongerius (PvdA), Ewald Engelen (UvA), Cathelijne Passchier (FNV), Marhijn Visser (VNO-NCW and MKB Nederland) en Ronald Roosdorp (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Koen Berden (Ecorys), Anne-Marie Mineur (SP). De leider van het debat was Eric Smit van Follow the Money.