Middendorp: "moslimcollega's keihard nodig"

Nieuwsbericht | 08-05-2015 | 11:46

"Het waren goede gesprekken vandaag bij de Dienst Islamitische Geestelijke Verzorging met een aantal moslimcollega's. Net als elke militair, zijn zij bereid hun leven te wagen voor onze vrijheden. Ook zij zijn 'brothers in arms'." Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp gisteren nadat hij in Den Haag een gespreksgroep van islamitische Defensiemedewerkers bijwoonde.

Bijeenkomst van de Dienst Islamitische Verzorging.

"Des te pijnlijker is het te zien hoe gekwetst deze collega's zijn vanwege de twijfels die sommige mensen binnen en buiten de krijgsmacht bij hen hebben. Enkelen voelen zelfs de behoefte om te bewijzen dat ze te vertrouwen zijn. Voor mij is dat niet nodig. Ik heb vertrouwen in al mijn militairen, ongeacht hun afkomst of religieuze achtergrond en dat verwacht ik ook van mijn mensen. Dat is mijn idee bij loyaliteit en kameraadschap", aldus Middendorp.

Azdin Chadli

De Dienst Islamitische Geestelijke Verzorging houdt geregeld bijeenkomsten. Die van gisteren stond in het teken van loyaliteit. Voor de CDS reden het gesprek bij te wonen en te horen wat er leeft onder de islamitische collega's. "Ik dien met trots en dan komt de klap hard aan als aan je loyaliteit wordt getwijfeld", zei een van hen. Een andere militair merkte op dat bijna iedereen weet wie Mohamed B. is. Maar haast niemand kent Azdin Chadli, die voor Nederland sneuvelde in Uruzgan.

Emoties

De emoties liepen af en toe hoog op, maar moslimmedewerkers geloven wel in hun plaats binnen de krijgsmacht. De generaal verwoordde het sterker: "Militairen met een islamitische achtergrond zijn een 'force multiplier'. In sommige gebieden opereren we beter, dankzij de collega's die specifieke religieuze kennis en achtergronden hebben. Die heb ik keihard nodig!"

Zie ook

* Geestelijke verzorging

Hoort bij

* Koninklijke Marine

* Koninklijke Landmacht

* Koninklijke Luchtmacht

* Koninklijke Marechaussee