Zevende jaar op rij toename gebruik WBSO en RDA

Gepubliceerd op: 8 mei 2015 | Gewijzigd op: 8 mei 2015

De belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven voor de fiscale regelingen WBSO en RDA die Research & Development (R&D) bevorderen, blijft onverminderd groot. De jaarcijfers over 2014 van de WBSO en RDA uit het rapport `Focus op speur- en ontwikkelingswerk' laten voor het zevende jaar op rij een toename zien van het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de R&D-regelingen.

Via deze fiscale regelingen van het ministerie van Economische Zaken kunnen ondernemers hun kosten voor R&D verlagen.

Ruim 97% bedrijven is mkb-er

Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de WBSO en de RDA is in 2014 gegroeid tot totaal 22.970, ten opzichte van 22.640 in 2013. Van de WBSO-bedrijven maken 16.620 bedrijven (72%) eveneens gebruik van de RDA. Mkb-bedrijven vormen met ruim 97% de grootste groep gebruikers van de WBSO en de RDA.

EUR6,6 miljard voor Research & Development

Het Nederlandse bedrijfsleven had in 2014 plannen ingediend om EUR 6,6 miljard aan Research & Development, ook wel bekend als Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O), uit te geven. Innovatieve ondernemers maken vooraf een schatting van hun R&D-werkzaamheden en melden achteraf wat zij daadwerkelijk aan R&D-werkzaamheden hebben uitgevoerd.

In 2014 hadden deze bedrijven plannen ingediend om bijna EUR 4 miljard aan loonkosten (WBSO) en EUR 2,6 miljard aan andere R&D-uitgaven (RDA) uit te geven. Vanuit de WBSO levert dit bedrijven een voordeel op van naar schatting EUR 781 miljoen. Het geschatte netto-voordeel vanuit de RDA bedraagt naar schatting EUR 252 miljoen.

Evenals in voorgaande jaren zijn Noord-Brabant en Zuid-Holland de provincies waar de meeste R&D-plannen worden gemaakt. De industriesector is de sterkst vertegenwoordigde sector.

Fiscale stimulering R&D

Via de fiscale regelingen WBSO en RDA stimuleert het ministerie van Economische Zaken ondernemers om meer te investeren in Research & Development. Ondernemers die gebruik maken van de WBSO en RDA kunnen hiermee hun kosten voor R&D verlagen. De WBSO verlaagt de loonkosten, de RDA levert een extra aftrekpost op voor andere kosten en uitgaven van R&D-projecten, bijvoorbeeld voor prototypes of onderzoeksapparatuur.

De WBSO doet wat hij beoogt: de private loonuitgaven aan speur- en ontwikkelingswerk bevorderen. Bedrijven geven als gevolg van de WBSO gemiddeld tussen de EUR 1,55 en EUR 1,99 extra aan speur- en ontwikkelingswerk (S&O) uit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de WBSO en de RDA uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Het jaarbericht WBSO en RDA 2014 `FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk' is te vinden als bijlage bij dit bericht en op de pagina Publicaties WBSO en RDA.

Download:

* Focus op speur- en ontwikkelingswerk van de WBSO RDA in 2014 PDF document | 2,11 MB

Focus op speur- en ontwikkelingswerk van de WBSO RDA in 2014.PDF