Majesteitsschennis; historisch pamflet onder de hamer

'Koning Gorilla' maakte koning Willem III woedend

Dat majesteitsschennis niet alleen tegenwoordig een issue is blijkt uit een bijzonder pamflet dat deze week bij online veilinghuis Catawiki wordt geveild. Het gaat om het satirische pamflet 'Uit het leven van Koning gorilla' uit 1887. Het zeldzame 16 pagina's tellend pamflet is een satire op het leven van koning Willem III, die berucht was om zijn autocratische, onredelijke karakter en immoreel gedrag. Toen het pamflet werd uitgegeven veroorzaakte het grote beroering en was Koning Willem III woedend. Omdat het pamflet echter anoniem werd gepubliceerd kon niemand worden vervolgd. Hetzelfde jaar werd de anarchist Alexander Cohen wel tot 6 maanden cel veroordeeld omdat hij de koning een gorilla noemde.

Bijzonder pamflet

Veilingmeester Job Kwakman van Catawiki geeft aan dat het om een bijzonder pamflet gaat. ''Het is geschreven in een tijd dat op majesteitsschennis nog steeds strenge straffen stonden. Lange gevangenisstraffen waren geen uitzondering Zelfs het bezitten van het pamflet nam risico's met zich mee. Daarom zijn er waarschijnlijk veel exemplaren na het lezen meteen weggegooid. Het pamflet in de veiling is dus wel bewaard gebleven en is na bijna 130 jaar ook nog steeds in zeer goede staat''.

Veel belangstelling

Kwakman verwacht veel belangstelling voor het pamflet. ''Omdat dit soort historische documenten een rol spelen in onze geschiedenis zijn er altijd veel verzamelaars en musea in geinteresseerd. Ook omdat majesteitsschennis nu zoveel in de publiciteit is verwacht ik een hoge opbrengst. Het pamflet is extra gewild omdat een van de auteurs de vrijdenker Sicco Ernst Willem Roorda van Eysinga was. Hij was naast Multatuli ook een van de eerste Nederlanders die zich kritisch uitliet over de uitbuiting van de Javanen in Nederlands-Indie''.

De veiling van het pamflet is inmiddels gestart en duurt tot en met donderdag 14 mei. De veiling is te bekijken via www.catawiki.nl/pamflet