RMWO majoor Tuinman: 'Praat en luister'

Nieuwsbericht | 08-05-2015 | 15:31

"Praat en luister naar collega's, ondergeschikten en partners met wie je samenwerkt. Daar wordt je een betere militair, commandant en leider van. Vertrouwen is daarbij onmisbaar." Dat zei majoor Gijs Tuinman vandaag op de laatste dag van de European Military Academy Commandants Seminar (EMACS) op de NLDA in Breda. .

Zijn publiek - vertegenwoordigers van militaire academies in Europa -luisterde geboeid naar zijn lezing. Tuinman sprak over de Engelse majoor John Waddy en diens deelname aan operatie Market Garden. Hij spiegelde Waddy's ervaringen aan zijn eigen Afghaanse. Tuinman nam het publiek mee in zijn denkwereld als militair en leider en gaf zijn visie op militair onderwijs.

Opvallend waren Tuinmans nieuwsgierigheid en zijn wil om te leren en het beste uit zichzelf en zijn team te halen. "Wat drijft een mens? Waarom doet hij wat hij doet? Iedereen is op zoek naar iets en heeft een behoefte. Als militair leider tijdens een missie is het van belang je af te vragen wat dat is. Daarvoor moet je je willen verdiepen in de ander", legde Tuinman uit.

Tuinman nam na de lezing ruim de tijd de aspirant-officieren van de NLDA persoonlijk te woord te staan en te vertellen over zijn eigen ervaring op de Koninklijke Militaire Academie.

EMACS 2015

Tijdens de EMACS komen Europese militaire academies bijeen om van gedachten te wisselen, te discussieren, presentaties bij te wonen en ideeen uit te wisselen over verschillende onderwerpen met als doel opleidingen van cadetten te verbeteren.

De locatie voor deze ontmoeting rouleert. Dit jaar ontving de Koninklijke Militaire Academie de cadetten en commandanten van militaire opleidingsinstituten uit 15 Europese landen.

Vereeuwigd

Na afloop van de lezing vertrok het gezelschap naar de Grote Zaal van het Kasteel van Breda. Daar is de naam van de jongste ridder toegevoegd aan het eretableau voor Ridders Militaire Willemsorde. Die werd in het bijzijn van het cadettencorps en vertegenwoordigers van de KMA onthuld.