91 procent MKB niet voorbereid op cybercrime


Ruim 90 procent van de bedrijven in het MKB is niet voorbereid op cybercrime-aanvallen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het IT-securitybedrijf Nováccent.

AMERSFOORT, 20150508 -- Veel MKB-bedrijven verwachten niet dat zij doelwit zijn van hackers. Echter, veel bedrijven uit het MKB beschikken over gevoelige data, zoals intellectueel eigendom, klanteninformatie, medische gegevens en persoonsgegevens. Juist omdat deze bedrijven vaak minder middelen en kennis hebben om deze informatie goed te beschermen, zijn zij een eenvoudig slachtoffer.

In 2014 is het aantal datalekincidenten met ruim een kwart toegenomen. Stef Liethoff, IT-securityspecialist van Nováccent, verwacht dat deze stijging ook de komende jaren doorzet. Volgens Liethoff bieden traditionele firewalls en antivirusprogramma’s lang niet voldoende bescherming om professionele hackers tegen te houden. Liethoff: “Tegenwoordig gaan cybercriminelen zo gericht te werk dat er geavanceerde security-oplossingen nodig zijn om organisaties goed te beschermen. Denk hierbij aan 24/7 monitoring en 2-factor authenticatie voor werknemers.

De lakse houding van veel organisaties met betrekking tot cybercrime, is vaak terug te zien in de houding van de werknemers. Uit eerder onderzoek van Nováccent bleek dat 78 procent van de werknemers phishing mails niet herkent. Volgens Liethoff verdient security awareness een belangrijke plaats in het securitybeleid van organisaties. “Als er in de gehele organisatie veel aandacht is voor IT-security, dan zijn werknemers alerter. Alerte werknemers maken het cybercriminelen al een stuk lastiger.”