Rosie the Riveters 'live' geëerd in Groesbeek en in Washington

Rosie the Riveter was de naam voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar en soms gevaarlijk werk verrichtten in de oorlogsindustrie, om zo de geallieerde soldaten in Europa en de Pacific van materiaal te voorzien. Met miljoenen tegelijk pakten ze de hamer en het lasapparaat en maakten van alles: van jerrycans tot vliegtuigen.

Op 2 mei 2015 zullen in de Nederlandse ambassade in Washington de Nederlandse Ambassadeur en een defensie-attache een aantal nog in leven zijnde Rosies ontvangen en officieel bedanken voor hun bijdrage aan onze bevrijding. Hierbij zal speciale aandacht zijn voor het werk dat de Rosies verricht hebben aan o.a. de vliegtuigen die tijdens Operatie Manna en Chowhound in 1945 voedsel uitwierpen boven het door de hongerwinter geteisterde Nederland. Op 8 mei 2015 zal een tweede ceremonie plaatsvinden in Nederland zelf, in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Op beide locaties zal een boom geplant worden ter ere van de Rosies en zullen de verhalen van de Rosies worden verteld en de beroemde oorlogsliedjes over de Rosies opnieuw worden opgevoerd.

Drie Rosies reizen hiervoor naar Nederland en zullen op 8 mei het Bevrijdingsmuseum bezoeken:

- Anna Hess (geb. 1928) uit West Virginia maakte vrachtwagenbanden in Ohio terwijl haar moeder werkte aan de bouw van bommenwerpers.

- Crena Anderson (geb. 1924) uit Maryland werkte aan de bouw van transportvliegtuigen. Ze trouwde na de oorlog met een overlevende van de aanval op Pearl Harbour en verzorgde na zijn dood een tweede Pearl Harbour overlevende.

- June Robbins (geb. 1926) uit Pennsylvania hielp in de haven van Philadelphia met het ontwerpen van scheepsonderdelen en werkt nu nog steeds als clown in kinderziekenhuizen.

De drie Rosies zullen op 8 mei om 13.30 uur worden ontvangen in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, waar zij in een bijzondere Meet & Greet met het publiek hun verhalen zullen vertellen. Daarna zal de boomplantceremonie plaatsvinden. Vervolgens is er van 15.00-17.30 uur een doorlopend programma van korte lezingen over de rol van vrouwen in de Tweede Wereldoorlog.