Slag om Ypenburg herdacht

Nieuwsbericht | 10-05-2015 | 15:55 - "Bij de strijd om Den Haag verloren meer dan 500 mensen hun leven. Het heeft een gat geslagen in vele families en dat leed gaat nooit voorbij." Dat zei Gouverneur der Residentie luitenant-generaal Hans Leijtens vandaag in Den Haag bij de herdenking van de Slag om Ypenburg.

Foto: Het vaandel van de Garde Grenadiers en Jagers treedt in.

Nederlandse militairen wisten de verrassingsaanval van Duitse parachutisten op 10 mei 1940 heldhaftig af te slaan. Zij voorkwamen deze dag de Nederlandse overgave, maar veel jonge landgenoten moesten dat met de dood bekopen of raakten voor het leven getekend. De aanval betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Leijtens: "Vandaag herdenken wij hen die hun leven gaven voor de verdediging van Nederland. En wij herdenken de vrijheid die wij in 1940 verloren en 5 jaar later herwonnen door de moedige strijd van velen."

Onrustige wereld

Volgens de hoogste baas van de marechaussee Leijtens ervaren de meeste mensen vrijheid, 70 jaar na het einde van de oorlog, als vanzelfsprekend. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet, waarschuwde hij. "We leven in een onrustige wereld."

De verhalen van hen die erbij waren moeten we onthouden, koesteren en doorgeven aan volgende generaties, vindt hij. "Laten wij ons blijven herinneren dat er voor onze vrijheid en veiligheid is gevochten. Laten wij ons blijven herinneringen dat zoveel onschuldige mensen zijn gestorven."

Foto: Een veteraan legt een krans tijdens de herdenking.

Mobilisatie-Oorlogskruis

26 gesneuvelde militairen van de Slag om Ypenburg werden vandaag postuum geeerd met het Mobilisatie-Oorlogskruis. Bij de herdenking aan het ILSY-plantsoen reikte Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif de kruizen uit aan de nabestaanden.

Demonstratie veldslag

Op verschillende plekken in Den Haag werd gisteren en vandaag stilgestaan bij de strijd om de residentie. Zo gingen acteurs op voormalig vliegveld Ypenburg 75 jaar terug in de tijd. Zij demonstreerden in historische uniformen hoe de veldslag tussen de Nederlandse militairen en het Duitse leger zich voltrok.

Zie ook

* Herdenkingen

Hoort bij

* Koninklijke Landmacht

* Koninklijke Luchtmacht

* Koninklijke Marechaussee