Opschorting ondersteuning Burundese verkiezingen en politiesamenwerk..


Datum: 11 mei 2015

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft beslist om de ondersteuning van de Burundese verkiezingen voorlopig op te schorten. Ook de politiesamenwerking met Burundi wordt voorlopig gestopt.

De Belgische ontwikkelingssamenwerking voorzag voor 4 miljoen ondersteuning aan de Burundese verkiezingen. Daarvan werd al een eerste tranche van 2 miljoen uitgekeerd. Vicepremier De Croo is van oordeel dat in de huidige omstandigheden de uitbetaling van de resterende 2 miljoen niet anders kan
dan worden opgeschort. Onder meer de Europese electorale observatiemissie voor Burundi (EU EOM) stelde eind vorige week dat de voorwaarden voor vrije verkiezingen momenteel niet zijn vervuld.

Ook loopt er vandaag een politiesamenwerking tussen Belgie en Nederland enerzijds en de Burundese politie anderzijds. Vicepremier en Minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo is van oordeel dat in de huidige omstandigheden de politiesamenwerking voorlopig dient te worden opgeschort. De
minister zal hierover contact nemen met zijn Nederlandse collega. De politiesamenwerking bedraagt in totaal 5 miljoen euro, waarvan 3 miljoen Belgische steun en 2 miljoen Nederlandse steun. Er staat momenteel nog een bedrag van 3 miljoen open.

De beslissing komt er nadat het VN-mensenrechtencommissariaat (OHCHR) 11 gevallen heeft gedocumenteerd waarbij de politie manifestanten heeft doodgeschoten terwijl er geen sprake was van zelfverdediging. De OHCHR spreekt van 11 schendingen van het recht op leven.