Succesvolle vaardigheidstoetsen brandweer


Zaterdag 2 mei organiseerde brandweer Buren-Culemborg gewestelijke vaardigheidstoetsen aan de Lekdijk-Oost in Beusichem. Vaardigheidstoetsen zijn in scene gezette, maar realistisch vormgegeven brand- en/of ongevalscenario's. Brandweerlieden uit het hele land werden in teamverband getoetst door
een onafhankelijke juryleden op samenwerking, vaardigheden en kennis van het brandweervak. De vaardigheidstoetsen (voorheen brandweerwedstrijden) worden in competitieverband afgenomen. De groep Nederhemert ging er met de winst van door.

Brandweer Buren-Culemborg kijkt terug op een succesvolle en leerzame dag. De groep Beusichem had voor de deelnemende eenheden een uitdagend scenario uitgezet. Een tankauto, gevuld met propaan, was op een agrarisch bedrijf aan het lossen. Hierbij was iets misgegaan en was er brand uitgebroken.
Door de brand was de propaantank bij de boerderij ontploft. Deze ontploffing veroorzaakte brand in twee naastgelegen schuren. In beide schuren was op dat moment een persoon aanwezig. Daarnaast bevonden zich in een schuur schapen en een pony. Buiten op het erf was een derde slachtoffer bekneld
geraakt onder een machine. De spelende eenheid kreeg de opdracht de brand te bestrijden, de slachtoffers te redden en de dieren in veiligheid te brengen.

Burgemeester De Boer van de gemeente Buren reikte de prijzen uit. De twee beste ploegen van de dag hebben zich geplaatst voor de landelijke finale Hoofdklasse. Deze wordt dit jaar op 19 september georganiseerd in Wijster (Drenthe).

De totale uitslag was als volgt:

1. 1769 punten, Groep Nederhemert
2. 1678 punten, Groep Waalwijk
3. 1670 punten, Groep Mierlo
4. 1638 punten, Groep Elspeet
5. 1608 punten, Groep Neerijnen-West
6. 1573 punten, Groep Beesel-Reuver