Een teek? Pak `m beet!


maandag 11 mei 2015

* [IMG] Hoe verwijder ik een teek?

In Drenthe zijn veel teken. Ze lijken op kleine platte spinnetjes en leven in hoog gras, struiken of tussen dode bladeren. Door een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme vrijwel uitgesloten.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lymebacterie bij zich draagt. De ziekte uit zich meestal in een rode ring op de huid die ontstaat na 1 tot 3 weken rondom de plaats van de tekenbeet. De ring wordt
steeds groter. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen later neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.

App Tekenbeet

Het RIVM heeft de app Tekenbeet ontwikkeld. Deze app is gratis te downloaden via de Appstore of GooglePlay. Met deze app kunt u (ook buiten, zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat u moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

Gezondheidsinformatie

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD Drenthe, www.ggddrenthe.nl, e-mail: info@ggddrenthe.nl of telefonisch (0592) 306300.