In hoger beroep tot 7 jaar cel geeist voor online drugs- en wapenhan..


11 mei 2015 - Ressortsparket

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep celstraffen tot 7 jaar geeist tegen drie mannen, die worden verdacht van internationale drugs- en wapenhandel via online marktplaatsen.

Het gaat om een 31-jarige man uit Enschede, een 47-jarige man uit Woerden en een 22-jarige man uit Duitsland. Het trio behoorde tot een groep van zes verdachten en is na hun veroordeling door de rechtbank (straffen tot 6 jaar cel) in hoger beroep gegaan. Het OM tekende in twee zaken hoger
beroep aan. De veroordelingen van de andere drie zijn inmiddels onherroepelijk.

Op 21 februari 2013 is onder de naam Commodore een strafrechtelijk onderzoek gestart naar drugshandel op internet, via marktplaatsen als Blackmarket Reloaded (BMR) en Silk Road. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat op professionele wijze een grote verscheidenheid aan verdovende middelen
en andere verboden goederen, zoals vuurwapens, werd aangeboden door verschillende verkopers.

Door gebruik te maken van zogenaamde TOR-netwerken zijn kopers en verkopers van illegale goederen, waaronder verdovende middelen en vuurwapens, in staat om in anonimiteit hun criminele handel te verrichten.

Een van de vermoedelijke verkopers op de website Blackmarket Reloaded was de 47-jarige man uit Woerden. Hij wordt ervan verdacht dat hij cocaine, heroine, amfetamine, XTC-pillen en hasj heeft aangeboden op de illegale marktplaatsen.

Naast de handel in verdovende middelen wordt de man ervan verdacht dat hij moderator was van het forum dat bij de website hoort. Een moderator is degene die berichten van gebruikers kan aanpassen of verwijderen als zij zich niet aan de regels houden. Een van de regels is bijvoorbeeld dat er
via het forum niet gehandeld wordt. Dat dient via de marktplaats te gebeuren.

In een undercoveractie heeft een politieagent online contact gelegd met de verdachte en een vertrouwensband opgebouwd. Dit heeft geleid tot een ontmoeting `face-to-face', waardoor de identiteit van de verdachte kon worden achterhaald.

Om vast te stellen of de verdachte inderdaad verdovende middelen verkocht zijn er door de politie een aantal pseudokopen gedaan. Ook onderhandelde een undercover agent online over aan te kopen wapens en over de prijs van zowel wapens als munitie.

De verdachte uit Woerden wordt ook verdacht van een poging tot uitlokking moord: hij verzocht een undercover agent iemand van het leven te beroven en deed hiervoor een aanbetaling.

De rechtbank verwierp diverse verweren van de verdediging die strekten tot niet-ontvankelijkheid van het OM. De verweren gingen onder meer over de in het onderzoek ingezette opsporingsmiddelen, zoals politiele infiltratie en pseudokoop. Het OM vindt dat de verweren ook in hoger beroep moeten
worden verworpen.

Het hof doet uitspraak op 8 juni.

Deel dit op

*