Avond over omgaan met dementie op 26 mei 2015


Op dinsdagavond 26 mei 2015 van 19.30 uur tot 21.30 uur vindt in het Stadskantoor van de gemeente Naarden (Raadhuisstraat 2) een informatiebijeenkomst plaats voor mensen die in hun directe omgeving te maken hebben (of verwachten te krijgen) met de zorg voor een persoon met dementie. De toegang
is gratis en u kunt vanaf 19.15 uur binnenlopen. U kunt zich aanmelden via het sturen van een mailtje naar astrid.van.osenbruggen@naarden.nl.

Programma informatiebijeenkomst

Aan de bijeenkomst wordt meegewerkt door diverse deskundigen. Claudia Lemmens (Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek) belicht hoe je tijdig de eerste tekenen van dementie kunt onderkennen en welk (medisch en sociaal) traject er dan gaat volgen.

Onze regio telt drie Alzheimer cafe's, namelijk in Hilversum, Laren en Weesp. Elke maand houden zij themabijeenkomsten rond dementie. En je kunt hier ervaringen delen met andere mantelzorgers. Een vertegenwoordiger van de afdeling 't Gooi van Alzheimer Nederland komt erover vertellen.

Samen met zijn broer ontwikkelde Pieter Hasenaar de `dementia app'. Een heel handig hulpmiddel, zowel voor de dementerende zelf als voor de mantelzorgers en anderen in zijn of haar sociale omgeving. De heer Hasenaar laat op 26 mei 2015 zien wat de mogelijkheden zijn en legt uit hoe de app
werkt. In 2015 en 2016 vergoeden de gemeenten Naarden, Muiden en Bussum de app voor inwoners met dementie en hun mantelzorgers.

Miriam van Meerten, wethouder Zorg & Welzijn, opent de bijeenkomst en belicht de rol van gemeenten waar het gaat om dementerenden en hun mantelzorgers.

Zo lang mogelijk thuis wonen

In Nederland zijn er ruim 260.000 mensen met dementie. Het algemene streven is dat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat vraagt natuurlijk wel iets van de mensen in hun directe omgeving: partners, familieleden, buren en anderen die zich betrokken voelen. De gemeenten in de
Gooi en Vechtstreek willen daarbij een ondersteunende rol spelen.