Lintje voor kunstenaarsechtpaar Teeuwen - Alblasserdam

Het Alblasserdamse kunstenaarsechtpaar Roel Teeuwen en Marry Teeuwen-de Jong is afgelopen zaterdag koninklijk onderscheiden. Tijdens de feestelijke opening van hun overzichtstentoonstelling ontvingen zij beiden uit handen van commissaris van de Koning Jaap Smit de versierselen behorend bij hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het echtpaar heeft de overzichtstentoonstelling aangeboden gekregen door een speciaal daarvoor opgericht comite van tien streekgenoten ter gelegenheid van hun beider zeventigste verjaardag. Deze tentoonstelling is te zien in sociaal cultureel centrum Landvast en op het Raadhuisplein.

Docent en bestuurlijk actief in de kunst

Roel Teeuwen (70) is vanaf 1969 werkzaam als beeldhouwer. Zijn werken staan over het hele land verspreid. Tussen 1976 en 1993 was hij docent plastische vormgeving aan onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam, de Hogeschool Holland in Diemen en de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarnaast was en is hij op bestuurlijk terrein actief. Zo zette hij zich vanaf 1969 in uiteenlopende bestuurlijke functies in voor onder meer de Stichting Werkgroep B.K. Rotterdam, de Artotheek Rijnmond, de Commissie C.B.K. Dordrecht, het Overleg B.K. van de Culturele Raad Zuid-Holland, de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Stichting Kunstwegen.

Beeldenpark Drechtoevers

Ook was hij betrokken bij het platform overleg van het ministerie van WVC/OCW en actief lid van een groot aantal gemeentelijke adviescommissies op het terrein van de beeldende kunst. Teeuwen is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers. Door zijn deelname aan exposities, presentaties en jurering is Roel Teeuwen ook internationaal bekend in onder andere Japan, Canada en Argentinie.

Naast zijn vele werk voor de beeldende kunst is Teeuwen ook actief als bestuurslid en vrijwilliger van de Lions club Alblasserwaard Souburgh en vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente te Alblasserdam, wijkgemeente 1 `Dam'.

Veelzijdig kunstenares

Marry Teeuwen-de Jong (70) werkt sinds 1979 als beeldend kunstenaar. Werken van haar hand zijn onder meer Doorbroken Water bij de Kiltunnel in Dordrecht en, in haar woonplaats Alblasserdam, De vier windstreken (rotonde Plantageweg/Randweg), De ordening met vier elementen (Scheldeplein) en Wig. In de afgelopen ruim 45 jaar bouwde zij in Alblasserdam, maar ook ver daarbuiten, een reputatie op als veelzijdig kunstenares die niet alleen monumentale beelden ontwerpt maar ook prachtige sieraden waarmee zij veel lof oogst op tentoonstellingen. Met enige regelmaat keert zij ook terug naar haar oude liefde: het vormgeven van interieurs.

Groot sociaal hart

Behalve als kunstenaar wordt zij in Alblasserdam ook bijzonder gewaardeerd om haar grote sociale hart. Zij heeft zich tientallen jaren verdienstelijk gemaakt voor de samenleving waarbij haar instelling er een is van helpen en aanpakken in het belang van derden. Zij heeft altijd tijd voor een praatje en biedt regelmatig een luisterend oor. Als er in haar omgeving problemen zijn van sociale aard komt zij echt in actie. Zo heeft zij een jongen gedurende zeven jaar psychische en sociale hulp geboden en zelfs een tijd in huis genomen, een ernstig ziekte tante in de laatste maanden van haar leven 24 uur per dag verzorgd, een gezin na een woningbrand opgevangen en ondersteund en een buurtgenoot jarenlang bijna dagelijks een pannetje eten gebracht en, toen hij dat zelf niet meer kon, geholpen met douchen. Het bestuur van de Hervormde Gemeente te Alblasserdam, wijkgemeente 1 `Dam', waarvan zij een trouw lid is, roemt haar om het vele werk dat zij `in stilte' doet zonder aanziens des persoons.