Voices@work competition bij het IVC

P E R S B E R I C H T

‘s-Hertogenbosch, mei 2015

Voices@work competition bij het IVC

Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) organiseert VOICES@WORK, een korencompetitie voor organisaties in Noord-Brabant

Teambuilding, ambitie, competitie, creativiteit, passie, sportiviteit en gezondheid zijn de karaktereigenschappen van de VOICES@WORK Competition en staan bij elk bedrijf bovenaan de prioriteitenlijst. Onder het motto “Zet je stem aan het werk” laat het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) deze eigenschappen samen komen in een nieuw initiatief, een korencompetitie voor organisaties in Noord-Brabant. Een evenement met aantrekkelijke HR en PR waarden voor de deelnemende organisaties. Zingen met collega’s is goed voor het zelfvertrouwen en draagt bij aan goede teamspirit! Zingen is niet alleen leuk om te doen, maar tevens gezond en goed voor hart en longen. Daarbij is het een geweldig middel tegen stress. Tijdens of na een overvolle werkdag is zingen dé methode om te ontspannen. Het wedstrijdelement van de VOICES@WORK Competition vormt een uitdaging voor de werknemers en is tevens een bijzondere manier om met collega’s en andere bedrijven in contact te komen tijdens de Grand Finale op 3 april 2016. De jury bestaat uit onder meer mezzosopraan Tania Kross, bariton Ernst Daniël Smid, presentator/dirigent Gregor Bak en operazangeres en IVC directeur Annett Andriesen. De presentatie van de VOICES@WORK Competition & Grand Finale op 3 april is in handen van Edwin Rutten!

Het IVC in ’s-Hertogenbosch nodigt organisaties in Noord-Brabant uit deel te nemen aan VOICES@WORK. Een competitie voor zangkoren samengesteld uit werknemers van deze organisaties, waarbij het IVC zich richt op de vele regionale, nationale en internationale bedrijven of organisaties in deze provincie. Ook bestaande bedrijfskoren kunnen deelnemen. Kort samengevat: elk koor studeert drie werken in, ofwel uit de repertoirelijst met suggesties uit verschillende genres, ofwel geheel naar eigen keuze. De leden van het koor krijgen zeven maanden training en zangles. Zij worden begeleid bij het instuderen van de werken door een professionele dirigent. Repetities vinden in principe van september 2015 tot april 2016 eens per twee weken plaats op locatie van de organisatie, bijvoorbeeld na werktijd of in de lunchpauze. Op zondag 3 april 2016 zal door de deelnemende bedrijven de strijd worden aangegaan in de Grote Zaal van het Theater aan de Parade tijdens de VOICES@WORK Competition & Grand Finale. Die dag zullen de deelnemende koren hun eindresultaat laten horen aan de jury. De deelnemers kunnen door collega’s, familie en vrienden worden aangemoedigd die dag.

Het IVC organiseert al ruim 60 jaar het wereldberoemde internationale zangconcours voor zangers en zangeressen die vanuit de gehele wereld naar ’s-Hertogenbosch komen om te zingen voor een internationale jury, impresario’s, pers, concert- en operaorganisaties en publiek. Het IVC opent voor deze jonge toptalenten de deur naar de grote concert- en operapodia in de wereld. Talentontwikkeling neemt een grote plaats in bij het IVC beleid. Het IVC beoogt met de VOICES@WORK Competition een brug te slaan tussen de wereld van professionele en amateurzangers en … het zingen te promoten als anti-stress middel!

Zing je graag? Heb je altijd al willen zingen, maar je weet niet of je het wel kunt? Of je hebt het nooit gedurfd…? Motiveer collega’s en doe mee aan VOICES@WORK! Natuurlijk zijn er spelregels, die zijn weergegeven in de VOICES@WORK Competition projectpresentatie. Voor meer informatie over deze competitie en het aanvragen van de VOICES@WORK Competition projectpresentatie: Internationaal Vocalisten Concours (IVC), info@ivc.nu of 073 – 6900999, www.ivc.nu

Over het Internationaal Vocalisten Concours

Het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch (IVC) is in 1954 opgericht en is sindsdien het enige internationale klassieke zangconcours in Nederland dat zich naast opera ook richt op oratorium en lied. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan muziek uit de 20ste eeuw en er wordt voor elk concours een verplichte compositieopdracht verstrekt. Het IVC is een unieke instelling binnen de Podiumkunsten en nauw verbonden met de provincie Noord-Brabant en ’s-Hertogenbosch.

Het IVC behoort bij de top in de wereld van de internationale klassieke zangconcoursen en is daarmee een cultureel visitekaartje voor Nederland. Het IVC is lid van de Federatie van Internationale Muziekconcoursen (World Federation of International Music Competitions – WFIMC).

Het IVC is een pleitbezorger van vocale muziek in combinatie met het ontdekken en ontwikkelen van jong talent. Het IVC voert wat zij zelf noemt 'Triple 0 Status': Ontdekken, Ontwikkelen en Overdragen. Ontdekken tijdens het concours. Ontwikkelen door masterclasses van beroemde zangers die hun kennis en kunde overdragen, trainingsweken, Summer schools en mediatraining. Overdragen aan de impresario’s, concert-, opera- en festivaldirecties in het netwerk van het IVC. De jury's voor zowel de Voorronden als het Concours zelf worden samengesteld uit een combinatie van beroemde zangers en vertegenwoordigers uit de opera- en concertwereld. Zo maakten tijdens het 50ste IVC in 2014 o.a. sopraan Dame Kiri Te Kanawa, sopraan Elly Ameling, tenor Siegfried Jerusalem, dirigent Kenneth Montgomery, pianist Graham Johnson, voormalig intendant van de Weense Staatsopera Ioan Holender en impresario Pieter Alferink deel uit van de Internationale Jury.

Het IVC wil een ontmoetingsplaats zijn voor alle werkenden in het (vocale) muziekleven. Het IVC biedt de mogelijkheid aan de deelnemers om als toehoorder alle ronden van het Concours bij te wonen. Deelname kan een ijkpunt zijn in de carrière van een jong talent.

Het IVC wil een vraagbaak zijn voor problemen die beginnende zangers op hun pad ondervinden en een instituut waar men voor carrière adviezen terecht kan.

Het IVC omringt haar zangers met zorg. Tijdens het Concours, door bijvoorbeeld ruimte beschikbaar te stellen voor inzingen en repetities met de begeleidende pianisten. Tevens krijgen de deelnemers ruim de tijd zich te presenteren tijdens de diverse ronden. In elke ronde worden drie of vier werken gezongen.

Het IVC biedt zorg door de kandidaten onder te brengen bij gastgezinnen en ze werkelijk thuis te laten voelen.

Het IVC biedt daarnaast zorg aan de kandidaten ná het Concours. Het IVC levert sterren van de toekomst en staat aan het begin van de ladder die hen voert naar Het Concertgebouw, De Nationale Opera en internationale podia. Concerten worden aangeboden waar laureaten optreden zoals bij het Peter de Grote Festival, Sinfonia Rotterdam, Operadagen Rotterdam, het Alban Berg Ensemble, het Nederlands Studenten Kamerorkest, het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours, de serie Bachcantate op Zaterdag ’s-Hertogenbosch, Musical Olympus Festival St. Petersburg, de Nederlandse Händel Vereniging, de Vrienden van het Lied e.a.

Het IVC is een springplank geweest voor vele internationaal bekende zangers, die zich nog altijd verbonden voelen en in veel gevallen als ambassadeur voor het IVC optreden en hun medewerking verlenen aan IVC activiteiten. Prijswinnaars in de afgelopen 60 jaren waren onder meer Elly Ameling, Measha Brueggergosman, Cora Burggraaf, John Bröcheler, Viorica Cortez, Illeana Cotrubas, Thomas Hampson, Howard Haskin, Robert Holl, Petra Lang, Yvonne Minton, Nelly Miricioiu, Jard van Nes, Jevgeni Nesterenko, Lenneke Ruiten, Henk Smit, Elzbieta Szmytka, Sophie Koch, Pretty Yende, Nadine Koutcher, Peter Gijsbertsen, Maria Fiselier, Rosanne van Sandwijk.

Het IVC wordt sinds 2007 geleid door mezzosopraan Annett Andriesen, eveneens prijswinnares van het IVC.

Het 51ste IVC zal plaatsvinden van 8 t/m 17 september 2016 in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch.