Vijf vragen aan GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer


Gepubliceerd op: 12 mei 2015
Ruim een jaar geleden, op 19 maart 2014, werd een nieuwe gemeenteraad gekozen. Vele nieuwkomers begonnen aan vier jaar raadslidmaatschap. Wat zijn hun ervaringen na een jaar? Wat viel tegen, wat mee?

De persoon achter de politicus

Zo langzamerhand zullen steeds meer Amstelveners jouw gezicht kennen. Ze zijn vast nieuwsgierig naar de persoon achter de politicus. Kan je een tipje van de sluier oplichten?

Al dertig jaar woon ik in Amstelveen, eerst in Elsrijk en nu samen met mijn echtgenoot in Westwijk. Mijn twee kinderen zijn hier opgegroeid. Ze hebben op Amstelveense scholen gezeten.
Jarenlang ben ik actief geweest in de Amstelveense Vrouwenbeweging: het Vrouwenhuis, de Federatieve Vrouwenraad, de stuurgroep Emancipatie en de VAC (vrouwenadviescommissie woningbouw).
Aan de VU heb ik biochemie gestudeerd. Ik heb bijna altijd in Amstelveen gewerkt. De laatste jaren was ik eerst scheikunde docent aan het KKC en nu leid ik scheikunde docenten op bij Inholland.

Voldoening

Je zit nu een jaar in de raad. Heb jij - al dan niet samen met de fractie - al concrete resultaten kunnen boeken?

In het afgelopen jaar ben ik bij heel wat moties betrokken geweest die door de raad zijn aangenomen. Waar ik erg trots op ben is mijn initierende rol bij de motie Jonge Mantelzorgers. Deze motie regelt dat jongeren die mantelzorg moeten verrichten omdat in het gezin waarin ze opgroeien een
familielid gehandicapt of ziek is, extra begeleiding krijgen van de gemeente. Kinderen moeten te allen tijde kind kunnen blijven. Deze motie is unaniem door de raad aangenomen. Het was ontzettend prettig te ervaren dat de hele raad opkomt voor kwetsbare jongeren.

Verder heb ik me sterk gemaakt voor de motie Right to Challenge, ook die is door de raad aangenomen. Burgers mogen de gemeente `uitdagen'. Dit recht is door de Tweede Kamer vastgesteld, maar het is nog niet zo eenvoudig dit op gemeentelijk niveau toe te passen. Het vergt een omslag in het
denken van de lokale overheid en zorgvuldigheid bij het afwegen van verantwoordelijkheden tussen burgers en de overheid. Voor mijn partij zijn burgerinitiatieven en de mogelijkheid voor de burger om het heft in eigen handen kunnen nemen een voorwaarde voor een open en waardevolle maatschappij.
Als GroenLinkser blijf ik me inzetten om te zorgen dat van dit recht ook in Amstelveen gebruik gemaakt kan worden.

Verwachtingen versus werkelijkheid

Wat vond je het meest verrassend in jouw eerste jaar als raadslid? Wat was er in de praktijk totaal anders dan je had verwacht?

Voordat ik vorig jaar raadslid werd, ben ik zes jaar burgerraadslid geweest. Ik zit als raadslid in dezelfde commissie als tijdens mijn burgerraadslidmaatschap, namelijk de commissie Burgers en Samenleving. De onderwerpen waar ik me als raadslid over buig zijn voor mij dus niet nieuw.

Vooruitblik

Je weet nu vanuit de praktijk wat het is om raadslid te zijn. Ga je de komende drie jaar de dingen anders aanpakken?

In de komende drie jaar ben ik van plan nog meer tijd vrij te maken voor gesprekken met inwoners van Amstelveen. Vergaderen en veel stukken lezen is een belangrijk onderdeel van het werk van een raadslid, maar het is essentieel om te weten wat de mening van de bewoners van Amstelveen is en
waar zich eventueel problemen voordoen.

Ambities

Wat wil je deze raadsperiode bereiken als raadslid en voor Amstelveen?

Vooral de uitdaging die Right to Challenge biedt spreekt me aan. Kijken welke initiatieven er in Amstelveen ontwikkeld kunnen worden. Voor specifieke groepen vrouwen, voor jongeren, voor mensen (tijdelijk) zonder werk. Om aan een maatschappij te bouwen waar iedereen, naar eigen inzicht, op
eigen niveau, mee doet.
En natuurlijk blijf ik mij stevig bemoeien met de ontwikkelingen in de zorg.
Stieneke Kruijer
Stieneke Kruijer
Raadslid GroenLinks
E-mail: s.kruijer@amstelveen.nl

Delen op:

* facebook
* linkedin
* nujij

Wilt u meer weten?

* Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen
* Bel ons op: (020) 540 49 11
* Contactformulier
* gemeente@amstelveen.nl
* Openingstijden per balie
* Routebeschrijving
* Volg Gemeente Amstelveen op Twitter
* Volg Gemeente Amstelveen op Facebook
* Inschrijven voor de nieuwsbrief: nieuwsbrief@amstelveen.nl